Çiçek Dekorasyon

Kış Çiçekleri: İçinizi Isıtacak Renkler

Soğuk kış günlerinde hem evinizi hem de içinizi ısıtmak için rengarenk çiçeklere hayatınızda yer açabilirsiniz. Renkleri ve kokularıyla baş döndüren kış çiçekleri hakkında merak ettiğiniz her şeyi Cicek.com’daki bu yazımızda bulabilirsiniz!

Yakın Planda Açelya Çiçeği

Evinizi kışa hazırlamaya çiçeklerden başlayın! Kış çiçekleri; mevsimin zorlu koşullarına uyum sağlayabilen, soğuk havayı seven ve renkleri ile en karanlık kış günlerini bile renklendiren çiçeklerdir. Tıpkı yaz çiçekleri gibi kış çiçekleri de özel bakım ritüellerine sahiptir. Gerekli bakımları yerine getirerek, kış aylarının soğuk günlerinde bile sizi mutlu edecek ve yaşam alanlarınızın havasını bir anda değiştirecek çiçeklere hayatınızda yer açabilirsiniz. Gelin, kış çiçeklerini biraz daha yakından tanıyalım…

Açelya

Kırmızı Açelya Çiçeği

Açelyalar ne kadar hassas ve zarif görünseler de, -30 dereceye kadar dayanabilen özel bir çiçektir. Bu nedenle balkonda ya da iç mekanlarda kolayca yetişebilir. Ancak yine de kök kısımlarının soğuğa temas etmesini önlemenizde fayda var. Fundagiller familyasına ait olan açelya, çok yıllık bir bitki türüdür. Havadar ortamları seven ve güneş ışığına doğrudan ihtiyaç duymayan açelyalar için en uygun ortam yarı aydınlık yerlerdir.

Nergis

Yakın Planda Nergis Çiçeği

Sonbahar ve kış mevsiminin favori çiçeklerinden olan nergis, hoş kokusuyla bilinen ve sevilen bir çiçektir. Sarı ve beyaz renkteki çiçekleri ile nergisler, çok sıcak havaları ve suyu sevmediği için kış çiçekleri arasında en zahmetsiz bakıma sahip olanıdır diyebiliriz. Eğer nergis çiçeğine ev ortamında bakıyorsanız haftada 1 kere sulamanız ve drenajlı bir toprak kullanmanız gerekir. Ancak bahçede yetiştiriyorsanız, ekstra bir şey yapmanıza gerek yoktur. Nergis, kendi kendine yetecektir.

Kış Sümbülü

Pembe Kış Sümbülü

Kış ortancası adıyla da bilinen kış sümbülü, kış soğuklarında çiçekleri ile herkesin kalbini çalar. Pembe veya beyaz renkli çiçekleri ile kış sümbülü, huzurlu bir ortam sunarak stresinizi azaltır. Zambakgiller familyasında yer alan bu çiçek, yaz sıcaklarına dayanıklı değildir. Gölge ve serin ortamlarda yaşayan kış sümbülü, asitli ve gübreli toprakta sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam eder.

Noel Gülü

Dalında Noel Gülü

Kış ayının en güzel günleri, yeni yılın yaklaştığı Noel zamanıdır. Helleborus olarak da bilinen Noel gülü, bu zamanların en sevilen ve en çok tercih edilen kış çiçekleri arasında yer alır. Bu adı almasının nedeni, diğer bitkilerden farklı olarak aralık ayında çiçek açmasıdır. Nemli ve gölgeli ortamlarda kendine yer bulan Noel gülünün birçok farklı rengi vardır. Bu sayede yaşam alanlarınızı 1 aylık bir süreyle de olsa bir çiçek bahçesine çevirir.

Şebboy

Rengarenk Şebboylar

Turpgiller familyasının bir üyesi olan şebboy, karanfile benzerliği ile dikkat çeker. Sadece görünüşüyle değil, kokusuyla da benzer özellikler taşıyan şebboy çiçekleri, sıcak iklim sevmeyen türlerdir. Aslında çok soğuğa da dayanıklı değildir ancak 10 dereceye kadar olan sıcaklıklarda ve ev ortamında rahatlıkla yetişir. 50-80 cm arasında bir uzunluğa erişebilen şebboylar, besin değeri yüksek toprağı çok sever. Toprağına dikkat ettiğinizde ve sulama yaparken 1 gün öncesinden dinlendirilmiş su tercih ettiğinizde, şebboy çiçeğinin büyümesini destekleyebilirsiniz.

Hercai Menekşe

Mor Renkli Menekşe

Menekşegiller ailesinin çok yıllık bitkisi olan hercai menekşe yani viola, pencere önlerinde ve balkonlarda yaşayabilen bir türdür. -20 dereceye kadar dayanabilen hercai menekşe, hemen her toprakta yaşar. Suyu çok sevmeyen hercai menekşe, toprağının kurumasına yakın bir dönemde sulanır. Boyu 20 cm’ye kadar uzayabilen menekşeler, fazla bakım istemez ve bu yönüyle sıklıkla tercih edilir. Humuslu bir toprak seven hercai menekşe, yaz mevsimini size en fazla hatırlatan çiçek olacak.

Çuha Çiçeği

Renkli Çuha Çiçekleri

Çuha çiçeği; herkes tarafından bilinmeyen, saklı kalmış bir güzelliktir. Ev ortamında 14-15 derece sıcaklıkta rahatlıkla yetişebilen çuha çiçeği, kış mevsiminde rahat bir şekilde büyür. Doğrudan güneş ışığından hoşlanmayan, oda sıcaklığındaki su ile sulanması gereken çuha çiçeği bakımının püf noktası, kış aylarında susuz kalmamasıdır. Çok fazla soğuğa maruz kalmaması gereken çuha çiçeği; rüzgar, yağmur gibi olumsuz hava koşullarından da korunmalıdır.

Küpe Çiçeği

Dalda Küpe Çiçeği

Tıpkı bir küpeye benzeyen görünümü ile küpe çiçeği; nemli ortamları ve yarı gölge alanları sever. İki farklı rengin buluşması ile meydana gelen küpe çiçeği, 15 cm’ye kadar uzayabilir. Özellikle balkonlarda kolaylıkla yetiştirilir. Eğer bu güzel çiçeği tamamen gölge bir alanda yetiştiriyorsanız, haftada 2 kere sulamanız yeterli olacaktır. Kış aylarında ise yaprak döktüğü için 1,5 ay aralıkla sadece 1 kere sulamanız yeterlidir. Bakımı kolay çiçekler arasında yer alan küpe çiçeği, kış aylarında evinize farklı bir hava katar.

Kış Çiçekleri İçin Püf Noktalar

  • Yaz aylarına oranla, kış aylarında sulama miktarını azaltmanız gerekir. Çünkü bitkinin su ihtiyacı soğuk günlerde oldukça azalır. Böyle günlerde fazla sulama yapmanız köklerinin çürümesine neden olur.
  • Kış aylarında genellikle hava kuru olur. Ancak bitkiler belli oranda neme ihtiyaç duyarlar. Hava nemlendiricisi kullanarak ya da sprey yardımı ile çiçeklerin yapraklarına su sıkarak nemlendirme yapabilirsiniz. 
  • Tüm bitkiler kış aylarında dinlenme sürecine girer. Bu dönemde gübreleme yapmak, onların köklerine zarar verir. Eğer bitkileriniz orta boyda ise, ocak ya da şubat ayında gübre verebilirsiniz.
  • Kış çiçekleri aralık ve ocak aylarında uykuya geçerler. Bu süreçte budamaya yaparak sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayabilirsiniz. Açelya, kamelya, manolya gibi daha erken dönemde çiçeklenen türleri ise budamamanızı öneririz.

Bu yazımızda, en sevilen ve en çok tercih edilen kış çiçeklerini sizin için derledik. Ancak bu türlerin dışında kış çiçekleri de bulunuyor. Siz de evinize ve tarzınıza en uygun çiçeklere yaşam alanlarınızda yer açın! Böylece kış mevsiminin en soğuk günlerinde bile baharı yaşamanın şansına varın!

Yaz Çiçekleri: Rengarenk Çiçeklerin Dünyası

Balkon Çiçekleri: Baharı Evinizde Karşılayın

Bahçe Çiçekleri: Doğadan İlham Alın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu