Çiçek Bakımı

Lale Bakımı: Baharın Görkemli Yükselişi

Yaşasın lale bakımı! Dünya kış uykusundan uyanırken o rengarenk yaprakların ortaya çıkmaya başlamasını gerçekten dört gözle bekliyoruz! İşte lalelerin nasıl ekileceği ve lake bakımı ile ilgili ipuçlarımız.

beyaz vazoda renkli laleler

Genellikle laleler mükemmel aşkın sembolüdür. Mükemmel aşk tanımıysa , Ferhat ve Şirin hikayesine dayanıyor. Tuhaf bir bağlantı değil mi! Zaman içinde farklı varyasyonları olan bu hikayede  Ferhat ve Şirin dışında bir başrol daha var: Laleler. Bir hikayeye göre Ferhat, Şirin adında güzel bir kadına aşık olan bir prensti. Ancak, Şirin trajik bir şekilde öldü ve zamansız ölümü prensi çok üzdü. Ferhat’ın çaresizlik içinde atını bir uçurumdan aşağı sürdüğü ve kanının yere değdiği yerlerde kırmızı lalelerin filizlendiği söylenir. 

Hikayenin daha çok bilinen başka bir versiyonu olan dağ delme senaryosunda aşıklar yine kavuşamaz. Mutlu son yakındır, fakat Romeo ve Juliet’inkine rakip olacak hikayede kral, Şirin’in öldüğüne ikna etmesi için birini gönderir. Ferhat buna dayanamayarak canına kıyar. Prenses bunu öğrendiğinde, aynı derecede perişan olur ve öbür dünyada onunla birlikte olmak için kendi de intihar eder. Kırmızı lalelerin, birbirlerine olan sonsuz aşklarının bir sembolü olarak kanlarının yere değdiği yerde büyümeye başladıkları söylenir.

Hikaye ne olursa olsun lalelerin göz alıcı güzelliğine karşı koymak zor. Dünya kış uykusundan uyanırken o rengarenk yaprakların ortaya çıkmaya başlamasını gerçekten dört gözle bekliyoruz! İşte lalelerin nasıl ekileceği ve bakımıyla ilgili ipuçlarımız.

Lale Nedir?

renkli lalelerr

Nergisler gibi, laleler de ikonik bir çiçekli bahar soğanıdır ve diğer çiçekli bitkilerin çoğu ivme kazanmadan çok önce bahçeleri renkle doldurur. En eski kültür bitkileri arasındadırlar ve gerçek mavi hariç hemen hemen her rengi üretmek için melezlenmiştir. Bitkiler, onlara mavi-yeşil bir renk veren mumsu bir kaplamaya sahip iki ila altı geniş, askılı yapraklara sahiptir. Çoğu lalenin sap başına bir çiçeği vardır, ancak birkaçı çok çiçeklidir. Çiçek şekline, yüksekliğine ve çiçeklenme zamanına göre 15 resmi sınıflandırmaya yayılmış binlerce farklı lale türü vardır. Çiçekler genellikle fincan şeklindedir, üç taç yaprağı ve üç çanak yaprağı vardır, ancak bu genel tanımda, laleden çok şakayık gibi görünen fırfırlı, saçaklı ve tamamen çift çiçekli türler de dahil olmak üzere geniş bir çeşitlilik vardır.

Lale Çiçeği Anlamı Nedir?

kağıt saksıda laleler

Lalenin en bilinen anlamı kusursuz ve derin aşktır. Lale, yüzyıllardır pek çok kişi tarafından sevilen klasik bir çiçek olduğu için aşk ile özdeşleşmiştir. Eşiniz, çocuklarınız, ebeveynleriniz veya kardeşleriniz olsun, derin, koşulsuz sevgi duyduğunuz birine vermek için idealdirler. Sevgi ve bağlılığın derin sembolizmi nedeniyle laleler, 11. evlilik yıldönümünü kutlamak için geleneksel çiçeklerdir. Laleler renklerine göre de farklı anlamlara sahiptir. Mor lale anlamı kraliyet ve soylulukla ilişkilendirilir. Ayrıca mor lale organizasyonlarda da sıklıkla tercih edilir. Sarı lale anlamı bir zamanlar umutsuz aşkı temsil eden sarı lalelerin anlamı, şimdi neşeli düşünceler ve yazın gelişini kutlama için ortak bir ifade haline geldi. Kırmızı lale anlamı ise aşkın en zarif halini temsil eder.

Lale Bakımı Zor Mudur?

kırmızı laleler

Laleler bazen yıllık olarak yetiştirilir – özellikle melez çeşitler. Bu durumda, çiçeklenme tamamlandıktan sonra ampulleri kazabilir ve atabilir, ardından yerlerine yaz çiçekleri dikebilirsiniz. Serin mekanlarda ve soğuk bölgelerdeki bahçıvanlar için lale yetiştirmek oldukça kolaydır, ancak hibrit türlerin azalmalarını önlemek için birkaç yılda bir bölünmesi gerekir. Liliaceae (zambak) ailesindeki diğer bitkiler gibi, lale soğanları da insanlar için hafif derecede toksik olan ve evcil hayvanlar için daha ciddi derecede toksik olan alkaloid ve glikozit bileşikleri içerir. Lale soğanları tüketildiğinde gastrointestinal semptomlara neden olmasının yanı sıra, elle tutulduğunda bazen “lale parmakları” olarak da bilinen deri döküntülerine neden olabilir.

Lale Bakımı Nasıl Yapılır?

lale bakımı

Laleler, nemli, soğuktan soğuğa kışları ve ılık, kuru yazları olan iklimlerde uzun ömürlü olarak en iyi şekilde büyür. Ampulleri sonbaharda 10 ila 15 cm derinliğe (ampullerin boyutunun yaklaşık üç katı derinlik), iyi drene edilmiş toprakla güneşli bir yere dikin. İlkbaharda çok erken filizlenip çiçek açtıklarından laleler, mevsimin ilerleyen saatlerinde gölgeli koşullar yaratmak için yaprak açacak olan ağaçların ve çalıların altında iyi çalışabilir. Ampulleri sivri ucu yukarı bakacak şekilde (boyutlarına bağlı olarak) 8 ila 0 cm aralıklarla yerleştirin. Laleler, yaklaşık 10 ampulden oluşan gruplar halinde ekilirse en iyi şekilde görünme eğilimindedir.

Lale Bakımı ve Dikimi İçin En Doğru Zaman Nedir?

renkli laleler

Çoğu bölgede, lale soğanları genellikle sonbaharda ekilir ve burada ilkbaharda çiçek açmaları için gerekli olan kış soğuğuna maruz kalırlar. Yerden çıktıklarında laleler hızla büyür ve çiçek açar. Soğuk-kış iklimlerinde, tipik olarak Mart ayında ortaya çıkarlar ve Nisan-Mayıs aylarında çiçeklenmeye başlarlar. Laleler çok yıllık soğanlar olmasına rağmen, birçok melez türün ömrü oldukça kısadır. Büyük bir lale sergisi tutmak, bir sonraki baharın vitrini için her sonbaharda ek ampuller dikmeyi gerektirir.

Lale Çiçeği Bakımı: Püf Noktalar

  • Tüm lale çeşitleri tam güneşi tercih eder. Yine de, yaz aylarında gölgeli olan yaprak döken ağaçların altındaki alanların, lalelerin aktif olarak büyüdüğü erken ilkbaharda çoğunlukla güneşli olduğunu unutmayın. Böylece, bu alanlar lale ve diğer bahar soğanlarını yetiştirmek için mükemmel alanlar olabilir.
  • Laleler, pH’ı nötr ila hafif asidik olan zengin, iyi drene olan toprağı tercih eder. Kompostta karıştırmak drenajı iyileştirebilir ve ampullere besin sağlayabilir. İdeal olarak, bunu ampulleri dikmeden önce yapın. Aksi takdirde, solucanların toprağa tünel açmasını teşvik edebilirsiniz. Dolaşımı ve eğimi iyileştirmek için toprağın üzerine birkaç santim kompost uygulayabilirsiniz.
  • Ampulleri diktikten hemen sonra iyice sulayın, ancak bundan sonra uzun süreli kuraklık dönemleri dışında sulamayı bırakın. Bölgenize bir veya iki haftada bir yağmur yağarsa, lalelerinizi hiç sulamayın. Kurak bölgelerde iki haftada bir sulanması tavsiye edilir.

Önerilerimiz ilginizi çektiyse göz alıcı laleler için daha fazla ipucu lale nasıl çoğaltılır, lale saksı değişimi nasıl yapılır ve lale ne zaman açar yazılarımızda!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu