Çiçek Bakımı

Lisyantus Nasıl Çoğaltılır?

Güzelliği ile herkesi kendine hayran bırakan lisyantus çiçeği, yaşam alanlarınızı renklendiriyor. Bu güzel çiçeğe evinizde ya da ofisinizde daha fazla yer açmak için çoğaltabilirsiniz. Cicek.com’daki bu yazımızda, lisyantus nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını bulacaksınız!

Yakın Planda Beyaz Lisyantus

Yaşam alanlarını renklendiren, özel günleri taçlandıran lisyantus çiçeği diğer tüm çiçekler gibi çoğaltılabiliyor. Ancak bu güzel çiçeğin çoğaltılması biraz daha zor oluyor. Egzotik bir tür olan lisyantus, bakımı kolay olsa da çoğaltma konusunda oldukça sınırlı yöntemlere sahip. Yine de yaşam alanlarınızda lisyantus çiçeğine daha fazla yer açmak istiyorsanız, aşağıda yer alan yöntemlerden birini seçerek uygulamaya başlayabilirsiniz. Püf noktalarına dikkat ederek sağlıklı yeni lisyantus çiçekleri elde edebilirsiniz.

Tohumdan Çoğaltma Yöntemi

Vazoda Büyüyen Beyaz Lisyantus Çiçekleri

Lisyantus çiçeğini çoğaltmanın en kolay yolu, tohum yöntemiyle çoğaltmadır. Lisyantus tohumları oldukça küçüktür ve bu nedenle özel şekilde hazırlanır. Neredeyse şeker tanesi büyüklüğünde olan bu tohumlar özel bir malzeme ile kaplanarak irileşmesi sağlanır. Eğer elinizde bir lisyantus tohumu varsa, aşağıdaki aşamaları uygulamaya başlayabilirsiniz.

  • Tohumları mutlaka yılın ilk 5 ayında ekmeniz gerekir. Ekim yaparken sıcaklığın 21-22 derecelerde olmasına dikkat etmelisiniz. 
  • Yeterli miktarda gübresi olan bir toprağa tohumları ekerek işe başlayabilirsiniz. Tohumların filizlenmesi biraz zaman alacaktır. Bu süre 1 ayı bulacaktır. 
  • Tohumları ektikten sonra zaman zaman gübreleme yapmaya devam etmeli ve hastalıklara karşı zaman zaman ilaçlamalısınız.
  • Bol ışık altında, sulama miktarına dikkat ederek filizlenmesini bekleyebilirsiniz. Toprağın her zaman nemli kalması önemlidir.
  • Tohumlar filizlendikten sonra uygun toprak ve saksı ile lisyantus çiçeğini büyütmeye başlayabilirsiniz.

Tohumdan çoğaltma yöntemi ile lisyantus çiçeğinin yetişmesi oldukça zor bir süreçtir. Bazı durumlarda bu işlem sonuç vermez. Bu yöntemin avantajı ise dilediğiniz sayıda tohumla istediğiniz kadar lisyantus çiçeği elde edebilmenizdir.

Uç Alma Yöntemi ile Çoğaltma

Yakın Planda Pembe Renkli Lisyantus Çiçeği

Uç alma yöntemi; güçlü bir şekilde büyüyen ve sağlıklı olan yazlık sürgünlerin uç kısımlarının kesilmesi işlemidir. Eğer bir kökten, birden fazla lisyantus çiçeği elde etmek istiyorsanız, bu yöntemi tercih edebilirsiniz.

  • Öncelikle sağlıklı bir dal seçmekle işe başlamalısınız. Daha önce diktiğiniz ya da aldığınız fideler 20-30 gün sonra uzamaya başlayacaktır. Zayıf ve güçsüz bir dal seçmek, bu işlemin başarısız olmasına neden olacaktır.
  • Uzadığı zaman tepelerinden kırarak dipten kardeşlenme yapabilirsiniz. Bu işlemi yaparken çiçeğe zarar vermemelisiniz.
  • Kırdığınız dalı yeni bir saksıya dikerek çiçeklenmesini bekleyebilirsiniz. Bu dal tek başına kalacağı için bir çubuk yardımıyla destek sağlayabilirsiniz. Çiçeklenmesi temmuz ve ağustos ayında gerçekleşecektir. 
  • Bu işlemi sağlıklı her dal için gerçekleştirebilirsiniz. Çiçek verdiğinde ortasından keserek vazoda da yetiştirmeye devam edebilirsiniz.

Lisyantus Ne Zaman Çoğaltılır?

Yakın Planda Pembe Lisyantus

Bu sorunun cevabı, seçeceğiniz yönteme göre değişmektedir. Eğer tohumdan çoğaltma yöntemini tercih ettiyseniz, çoğaltma yani tohumları ekme için en uygun zaman ocak ve mayıs ayları arasında kalan dönemdir. Bu süredeki havanın sıcaklığı ve nem oranı, tohumların çimlenerek filizlenmesine, sonra da büyüyerek çiçeklenmesine olanak sağlar. Uç alma yöntemi ile çoğaltma yapacaksanız, çiçeğin dikim tarihine göre hareket etmeniz gerekir. Örneğin; mayıs ayında ekim yaptığınız çiçek 1 ay sonra uzayacaktır. Siz de sağlıklı dallardan birinin tepesini kırarak uç alma yöntemi ile çoğaltma yapabilirsiniz. 

Lisyantus Çoğaltmanın Püf Noktaları

  • Tohumdan çoğaltma yöntemini seçtiyseniz, çiçeğin filizlenme sürecinde bol neme ihtiyaç duyduğunu bilmelisiniz. %75 oranında neme ihtiyaç duyan bu bitki, uygun ortamda daha hızlı filizlenecektir.
  • Tohum ekme dönemi ocak ve mayıs arasındaki dönemde gerçekleşirken, fide dikimi nisan ve mayıs aylarında gerçekleştirilmelidir. Eğer elinizde tohum varsa ekme işlemine mart ya da nisan ayında başlamanız, fide haline gelince ise mayıs ayında ekmeniz daha doğru olacaktır.
  • Uç alma yöntemi; sadece daha fazla lisyantus elde etmek için değil, aynı zamanda dikim sonrasında zayıf kalan lisyantus bitkisini güçlendirmek için de yapılmaktadır.
  • Uç alma yöntemi, ayrıca yaz aylarındaki dikimlerde çiçek açmasını geciktirmek için de tercih edilebilir. Zamanı programlamak için iyi bir yöntemdir. Hasadı geciktirdiği için her zaman yapılması tavsiye edilmez.

Yukarıdaki yöntemlerle lisyantus çiçeğini çoğaltmanın kolaylığını siz de yaşayabilirsiniz. Narin bir çiçek olan lisyantus, gerek büyürken gerekse çoğaltılırken ekstra bakıma ve özene ihtiyaç duyar. Bunu göz önünde bulundurarak çiçeği çoğaltabilir ve yaşam alanlarınızda ona daha fazla yer açabilirsiniz. Hem vazoda hem de saksıda yetişen bir tür olan lisyantus çiçeği, birbirinden güzel renkleri ile size ve sevdiklerinize ilham olacak. Tam bir yaz çiçeği olan lisyantus çiçeğinin çoğaltma dönemlerine dikkat ederek yılın büyük bir kısmında çiçeklenmesini keyifle izleyebilirsiniz. Eğer lisyantus çiçeği hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istiyor ve tüm bakım aşamalarını merak ediyorsanız, aşağıdaki yazılarımızı okuyabilirsiniz!

Lisyantus Çiçeği Bakımı: Zarafetiyle Büyüleyen Renkler

Lisyantus Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu