Çiçek Bakımı

Lisyantus Çiçeği Bakımı: Zarafetiyle Büyüleyen Renkler

Pembe, mor, beyaz, mavi… Lisyantus çiçeği, yaprakları ile size doğanın tüm renklerini sunuyor. Narin taç yaprakları ile göz kamaştıran lisyantus, sizin ve sevdiklerinizin gününü güzelleştiriyor. Lisyantus çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz her şeyi yazmızda bulacaksınız!

Pembe Renkli Lisyantus Çiçekleri

Lisianthus, eustoma russellianum ya da lisyantus… Adı ne olursa olsun bu çiçeği görenlerin düşündüğü tek bir şey var; güzelliği. Son dönemin favori çiçeklerinden olan ve hem dünyada hem de ülkemizde yeni bilinen türler arasında yer alan lisyantus çiçeğinin ana vatanı ise Güney Amerika ve Meksika. Egzotik çiçek türleri arasında yer alan bu narin çiçek, güle benzerliğiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. 

Lisyantus buketi, harika görünümüyle özel günlerin de kurtarıcısı oluyor. Sevgililer Günü, yıl dönümü, doğum günü gibi sevdikleriniz için özel olan günleri taçlandıran bu güzel çiçeği siz de yaşam alanlarınızda kolayca yetiştirebilirsiniz. Yazımızda yer alan püf noktaları ile evinizde rengarenk çiçekleri ile lisyantus türüne yer açabilirsiniz.

Lisyantus Çiçeğinin Anlamı Nedir?

Mor Renkli Lisyantus Çiçeği

Her çiçek gibi lisyantus çiçeğinin de bir anlamı var. Lisyantus çiçeği anlamı, görünümü kadar güzel duygular içerir. Sevgiyi ve sadakati temsil eden bu çiçek, renklerine göre farklı anlamlara da gelir. Beyaz lisyantuslar sadeliği ve masumiyeti simgeler iken, pembe lisyantus çiçeği ise zarafet ve sevgiyi ifade eder. Mor lisyantus çiçeği anlamı ise asalet ve tutkudur. Siz de sevdiklerinize lisyantus çiçeği hediye ederken ya da yaşam alanlarınızda bu çiçeğe yer açarken renklerine göre seçim yapabilirsiniz. Rengarenk lisyantuslar ile yaşam alanlarınızı dekoratif anlamda zenginleştirebilirsiniz.

Lisyantus Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Pembe Lisyantus Buketi

Lisyantus çiçeği, zor gibi görünen ama aslında kolay olan bakım aşamalarına sahiptir. Lisyantuslar da her çiçek kadar güneş ışığına ihtiyaç duyar. Ancak doğrudan güneş ışığı almaması oldukça önemlidir. Evinizde ya da ofisinizde aydınlık alanları tercih ederek lisyantus çiçeğini güvenle yetiştirebilirsiniz. Tropikal iklim bitkisi olan lisyantus, bu nedene sıcak ortamlarda daha sağlıklı bir şekilde büyür. Bulunduğu ortamın sıcaklığının 20-30 ºC aralığında olması oldukça önemlidir.

Güneş ışığına olan ihtiyacını karşıladıktan ve ortam sıcaklığını en uygun olacak şekilde ayarladıktan sonra, önemli adımlardan biri de sulama oluyor. Suyu oldukça seven lisyantus çiçeği, haftada 4-5 kez sulanmaya ihtiyaç duyuyor. Bu sulama sıklığı kış aylarında ise daha az olabiliyor. Toprağını kontrol ederek sulama zamanının gelip gelmediğini de anlayabilirsiniz. Böylece çiçeği fazla ya da az sulama nedeniyle hastalanmaktan kurtarabilirsiniz. Tüm bu bakım aşamalarını dikkate aldığınızda, sağlıklı ve muhteşem görünen lisyantus çiçeğine sahip olabilirsiniz.

Lisyantus Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Lisyantus Dalları

Çiçeğinizi çok seviyor ve onu yaşam alanlarınızın her köşesinde görmek istiyorsanız, çoğaltma yöntemini kullanabilirsiniz. Peki lisyantus çiçeği nasıl çoğaltılır? Bu sorunun tek bir cevabı var; tohum ile! Lisyantus çiçeğini vazo içinde ya da saksıda yetiştirebilirsiniz. Saksıda lisyantus çiçeği yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, yılın ilk beş ayı içerisinde tohumları ekmeniz gerekir. Lisyantusların tohumları oldukça küçüktür. Normalde tohumları şeker tanesi büyüklüğünde olan lisyantus çiçeği, tohumlarının özel bir şekilde kaplanmasıyla irileşir ve ekim boyutuna ulaşır. Ekim yapılan toprağın iyi bir drenaja sahip olması gerekir. Aynı zamanda bu toprak, çiçeğin gelişebilmesi için besin açısından da yeterli olmalıdır. Siz de uygun toprak ve saksı koşullarını sağladıktan sonra lisyantus çiçeği tohumlarını ekerek dilediğiniz sayıda lisyantus çiçeğine sahip olabilirsiniz!

Lisyantus Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Beyaz Renkli Lisyantus Çiçekleri

Lisyantus çiçeğinin ömrü genelde seneliktir. Çok soğuk havalarda yaşayamadığı için sıcaklık düştüğünde bitkinin solması kaçınılmazdır. Bu nedenle saksı değişimine ihtiyaç duymaz. Ancak bazı durumlarda saksının değiştirilmesi gerekir. Peki bu durumlarda lisyantus çiçeği saksı değişimi nasıl yapılır? Eğer lisyantus çiçeğinin köklerinde bir hastalık meydana geldiyse, yeni bir saksıya ve yeni bir toprağa ihtiyaç duyar. Ya da toprağında böceklenmeler meydana geldiyse, toprağı mutlaka değiştirilmelidir. Değişim sırasında mevcut saksının büyüklüğünde bir saksı seçebilirsiniz. Çünkü lisyantus, kökleri fazla büyüyen bir çiçek değildir. Drenajlı ve besin değerleri yüksek olan bir toprak da kullanarak saksı değişimini tamamlayabilirsiniz.

Lisyantus Çiçeği Ne Zaman Açar?

Çiçek Açmış Lisyantuslar

Göz alıcı renkteki narin çiçekleriyle lisyantus çiçeği oldukça beğeniliyor. Lisyantus çiçeği ne zaman açar sorusunun cevabı ise, sizin ne kadar iyi baktığınızda saklı. Toprağı, suyu, ışık miktarı ve saksısı doğru olan bir lisyantus, çiçeklerini açmaya başlar. Bu koşullar ne kadar iyiyse, çiçeklenme oranı da o kadar artar. Lisyantus, tohumları ekildikten 2-3 ay sonra ilk çiçeklerini verir. Yılda bir kere daha çiçek veren lisyantuslar, eylül ve ekim aylarında ikinci çiçeklerini de açar.

Lisyantus Çiçeği Bakımının Püf Noktaları

  • Lisyantus çiçeğinin hastalanmaması için özellikle sulama yaparken yapraklarına ve çiçeklerine su değdirmemeniz gerekir. Köklerini sulamanız yeterli olacaktır.
  • Bazen sulama miktarı gözünüzden kaçar. Eğer fazla sulama yaptığınızı düşünüyorsanız, sulama yaptıktan bir süre sonra saksının tabağını kontrol edebilirsiniz. Burada çok fazla su varsa, dökmenizi tavsiye ederiz.
  • Eğer lisyantus çiçeğini bahçeye ekecekseniz, gün içinde bazı zamanlarda gölgede kalacağı alanları seçmenizi öneririz. 
  • Lisyantuslar, kesme çiçek kategorisindedir. Bu nedenle vazodaki boyları 60 cm’ye kadar ulaşır. Boyu uzadıktan sonra suyu doğru bir şekilde alabilmesi için saplarını dipten kesmeniz gerekir.
  • Lisyantus uzun bir çiçek olduğu için, dallarının ucunda açan çiçekler bitkiye ağırlık yapar. Bu durumun önüne geçmek için dalların yanına destek çubukları yerleştirmeniz faydalı olur.
  • Lisyantus çiçeği, kuruduğunda da güzel bir görünüm sunar. Eğer çiçeği kurutmak istiyorsanız, temiz ve kuru bir bez üzerine dalları yerleştirin ve hava yoluyla kurumasını sağlayın. Sonrasında ise kuruyan çiçekleri dekorasyon amacıyla kullanabilirsiniz.

Lisyantus çiçeği özellikleri hakkında her şeyi yazımızda sizin için derledik! Size hediye edilen ya da tohumundan itibaren yetiştirmek istediğiniz lisyantuslar için yukarıdaki bakım aşamalarını uygulayabilirsiniz. Gösterişli taç yaprakları ile lisyantus çiçeği, en özel anlarınızı taçlandırmak veya yaşam alanlarınıza tropikal bir hava katmak için sizi bekliyor! Lisyantus gibi güzellikleri ile göz dolduran diğer çiçekler için bakım aşamalarını aşağıdaki yazılarımızda bulabilirsiniz.

Guzmanya Çiçeği Bakımı: Tüm Püf Noktaları ile Sağlıklı Yapraklar

Frezya Çiçeği Bakımı: Baş Döndüren Bahar Kokusu

Cennet Bambusu Bakımı: Asya Kıtasından Gelen Güzellik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu