Çiçek Bakımı

Şeflera Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Evinizin veya ofisinizin en favori bitkisi olan şefleranın saksı değişim zamanı geldi. Peki şeflera saksı değişimi nasıl yapılır? Tüm adımları ve püf noktaları ile saksı değişim süreci, Cicek.com’daki bu yazımızda sizi bekliyor!

Yakın Planda Şeflera Bitkisi

Her bitki gibi şeflera da zaman zaman saksı değişimine ihtiyaç duyabilir. Bazen bir rutin olarak, bazen de bitkinin yaşadığı hastalık gibi durumlar nedeniyle saksısını değiştirmeniz gerekebilir. Asıl önemli olan, saksı değişimi yaparken uygulayacağınız adımları bilmek ve püf noktaları ile bu süreci eksiksiz olarak tamamlamaktır. Siz de şeflera saksı değişimi nasıl yapılır merak ediyor ve yaşam alanınızdaki şefleranın saksısını değiştirmek istiyorsanız, işe önce yazımızı okuyarak başlamalısınız!

Adım Adım Saksı Değişimi

Tepe Açıdan Saksıda Şeflera

Şeflera bitkisi, saksı değişimi sürecinde belli aşamaları olan bir bitkidir. Bir aşamayı tamamlamadan diğerine geçmek, bitkinin saksı değişim sürecinde başarısız olmasına neden olabilir. Aşağıdaki adımları takip ederek saksı değişimini kolayca yapabilirsiniz.

  • Şeflera, uzun ve gövdeli bir bitki türü olduğu için gövde kısmından tutarak ve yavaşça yukarı çekerek saksısından çıkarabilirsiniz.
  • Saksıdan bir bütün halinde çıkacağı için toprak ve kökler bir arada olacaktır. Ancak yeni saksı ve toprakla buluşacağı için köklerindeki toprağı temizlemeniz gerekir.
  • Köklerindeki toprağı elinizle temizledikten sonra köklerini kontrol ederek çürümüş ya da hasta olan bir kök varsa temizlemeniz gerekir.
  • Yeni saksının 3’te 1’ini toprakla doldurun ve bitkiyi saksının tam ortasına yerleştirin. Köklerinin, bir önceki saksı ile aynı derinlikte kalmasına dikkat edin.
  • Bir elinizle bitkiyi tutarken, diğer elinizle kalan kısımları toprakla doldurun. Bu işlemi yaparken bitkinin gövdesine zarar vermeyin.
  • Son olarak toprağın yüzeyini bastırın ve bitkinin oturmasını sağlayın.

Bakımı ve çoğaltılması bir hayli kolay olan şeflera çiçeğinin, saksı değişimi de işte bu kadar kolay!

Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beton Saksılarda Şeflera Bitkileri

Şeflera saksı değişim sürecinin en önemli aşamalarından biri de uygun saksıyı seçmek. Çünkü doğru saksı, şeflera çiçeğinin yerini sevmesini ve adapte olmasını sağlayacaktır.

  • Seçeceğiniz yeni saksının çok büyük bir saksı olmaması gerekir. Mevcut saksıdan  1 numara büyük saksı seçmeniz yeterli olacaktır.
  • Saksının drenajlı olması önemlidir. Çünkü şeflera bitkisi nemi seven bir bitkidir ve sık sık sulanması gerekir. Fazla su, saksının altındaki drenaj deliklerinden akar. 
  • Şeflera için plastik saksı kullanabilirsiniz ancak dekorasyonunuza göre dilediğiniz saksı ile değişim yapabilirsiniz. Şeflera, saksı konusunda uyumlu bir bitkidir.
  • Eğer eski bir saksı kullanacaksanız saksıyı iyice temizlemenizi ve topraktan arındırmanızı tavsiye ederiz.

Şeflera Toprağı Nasıl Olmalı?

Elde Tutulan Şeflera Bitkisi

Bitkinin kökleriyle tutunduğu toprağın kalitesi oldukça önemlidir. Söz konusu şeflera olduğunda da bu değişmez. Bu nedenle saksı değişimi sırasında kullanacağınız toprağın kalitesine dikkat etmeniz gerekir. Şeflera için seçeceğiniz toprağın kaliteli torf ve perlit taşı ile hazırlanan bir toprak olmasına özen göstermelisiniz. İç mekan bitkilerinden olan şeflera için, herhangi bir bahçe toprağı kullanmamanızı öneririz. Çünkü bahçe toprağı kuruduğunda taşlaşır ve köklerin rahatça hareket edip büyümesini engeller. Bu nedenle şeflera toprağında besin değerleri yüksek olan torf ve perlit taşı karışımını kullanmanızı tavsiye ederiz. Kaliteli bir toprak kullandığınızda, şeflera bitkisinin hızlı ve sağlıklı bir şekilde gelişim gösterdiğini siz de fark edeceksiniz.

Şeflera Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Renkli Arka Planda Şeflera

Şeflera, oldukça hızlı büyüyen ve büyüdüğünde de boyutuyla dikkat çeken bir bitkidir. Yine de her bitki için geçerli olan sık sık saksı değiştirilmemesi kuralı, şeflera için de geçerlidir. Şeflera çiçeğininin saksısı 2-3 yılda bir değiştirilir. Eğer toprakta böceklenme ya da bitkide farklı bir hastalık görülürse, bu süre daha da azalabilir. Saksı değişimi için ise en uygun zaman ilkbahar aylarıdır. Özellikle nisan ayı, saksı değişimi yapabileceğiniz en güzel zamandır. Çünkü bitkiler ilkbahar aylarında uyanır ve çiçeklenme yani gelişme dönemine girerler. Bu dönemde saksı değişimi yaparak şeflera bitkisinin gelişimini destekleyebilirsiniz.

Saksı Değişiminden Sonra Şeflera Bakımı

Cam Önünde Şeflera Bitkisi

Saksı değişim sürecinden sonra, yepyeni bir süreç başlar. Değişimden sonraki bakım sürecinin belirli püf noktaları vardır. Şeflera bitkisi, güneş ışığını sevse de doğrudan güneş ışığı altında kalmayı sevmez. Bu nedenle aydınlık ortamda konumlandırarak, gelişimini sürdürmesini sağlayabilirsiniz. Şeflera bitkisi, rüzgarı ve olumsuz hava koşullarını sevmez. Bu nedenle saksısını değiştirdikten sonra onu bu tür hava şartlarından koruyacak bir yerde büyütmelisiniz. Aynı zamanda çok sıcak olan ortamlarda da varlığını sürdüremez. Çünkü şeflera, nemi seven bir bitkidir. Kalorifer, soba gibi ısıtıcıların yanında olmaması gerekir. Toprağının sürekli nemli kalması önemlidir ancak bu, sürekli sulama yapacağınız anlamına gelmez. Yeterli miktarda sulama yaparak bitkinin toprağının sürekli nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.

Şeflera Saksı Değişiminin Püf Noktaları

  • Şeflera saksı değişimi zamanının geldiğini köklerinden anlayabilirsiniz. Kökleri toprağın yüzeyine doğru çıkmaya başladıysa, saksısı küçük geliyordur ve değiştirme zamanınız gelmiştir.
  • Şeflera bitkisinin boyu çok fazla uzayabileceği için saksı değişimi sırasında bir çubuk yardımıyla sabitleme yapabilirsiniz. En azından yeni toprağına alışana kadar çubuk yardımıyla büyütebilirsiniz.
  • Saksı altındaki tabakta biriken suyun, çok uzun süre tabakta durmaması gerekir. Bu sular dökülmediği zaman bitkiyi kökten çürütmeye başlar.

Yukarıda şeflera saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını tüm aşamaları ile sizin için verdik! Siz de evinizde ya da ofisinizde yer alan şeflera bitkisinin saksı değişim zamanının geldiğini anladığınızda, adımları takip ederek transfer işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu yeşil bitkinin bakımı konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak için, aşağıdaki yazılarımıza göz atabilirsiniz!

Şeflera Bakımı: Göz Alıcı Yeşilliğin Stressiz Sırrı

Şeflera Nasıl Çoğaltılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu