Çiçek Bakımı

Deve Tabanı Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Yaşam alanlarını süsleyen ve bakım konusunda hassas davranılması gereken devetabanı bitkisinin en önemli bakım aşamalarından biri de saksı değişimi. Cicek.com’daki bu yazımız, deve tabanı saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını verecek!

Yakın Planda Devetabanı

Devetabanı ya da monstera olarak bilinen bu görkemli bitki, günümüzde en sevilen ve en beğenilen salon bitkileri arasında yer alıyor. Yaprakları üzerinde büyüdükçe gelişen delikler sayesinde kendine has bir görünüm kazanıyor. Bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için en önemli bakım aşamalarından biri de deve tabanı saksı değişimi. Aşağıdaki yazımızda devetabanı saksı değişimi aşamalarını, toprak ve saksı seçimini, bu süreçte işinize yarayacak püf noktalarını bulacaksınız!

Adım Adım Saksı Değişimi

Saksısı Değiştirilen Devetabanı Bitkisi

Devetabanı bitkisi saksısının sürekli değiştirilmesini istemez. 2-3 yılda bir olacak şekilde saksı değişiminin yapılması, devetabanı için yeterli olacaktır. Peki monstera saksı değişimi nasıl yapılır?

  • Saksıyı değiştirmek için öncelikle monstera bitkisini mevcut saksısından yavaşça ve nazikçe çıkarmanız gerekiyor.
  • Köklerinde toprak kaldıysa, eliniz yardımıyla ya da hafifçe sallayarak topraktan temizleyin. Böylece yeni saksıda yer alan toprağa daha kolay uyum sağlayacaktır ve köklerinde herhangi bir bitki hastalığı varsa yeni saksısına taşımayacaktır. 
  • Saksının alt kısmını toprakla doldurun ve toprağı çok ezilmeyecek şekilde elinizle sıklaştırın.
  • Köklerini temizledikten sonra yine dikkatli bir şekilde yeni saksısına yerleştirin. Eğer yerleştirdiğiniz yeni saksı bir öncekinden daha derin ise ve devetabanı çok aşağıda kalıyorsa, alt kısımdaki toprağa biraz daha ekleme yaparak bitkiyi yükseltebilirsiniz.
  • Kökleri yerleştirdikten sonra üzerini toprak ile doldurun. Bu aşamada toprağın sap kısmına taşmamasına dikkat etmenizi öneririz.
  • Bitkiniz geliştiyse ve büyüdüyse, bir çubuk yardımı ile toprağa sabitleyebilirsiniz. Böylece eğilmesini ve kırılmasını engelleyebilirsiniz.

Deve Tabanı Toprağı Nasıl Olmalı?

  • Devetabanı bitkisinin toprağı kumlu ya da torflu olmalıdır. Böylece toprak geçirgenliği artırılmış olacaktır. 
  • Devetabanı nemli toprağı sever ama toprağının ıslak olmaması gerekir. Bu nedenle toprağın geçirgen olması çok önemlidir.
  • Monstera için iyi bir toprak karışımı hazırlamak istiyorsanız, lav taşı, perlit, cocopeat ve zeolit kullanabilirsiniz.

Deve Tabanı Saksısı Nasıl Olmalı?

Saksıda Devetabanı Bitkisi
  • Dar alanlarda sağlıklı büyüme imkanı bulamayan bir bitki olduğu için devetabanı bitkinizi geniş, havadar alanlarda tutmalı, köklerinin de rahat büyüme ve gelişme imkanı bulması için bitkinizin büyüklüğüyle orantılı olacak şekilde geniş saksılar tercih etmelisiniz.
  • Saksı değişimi yaparken devetabanının mevcut saksından yalnızca 1 boy büyüğünü tercih etmeniz gerekir. Daha geniş ve büyük saksılar, bitkinizin büyümesini yavaşlatacaktır.
  • Devetabanı, dar alanda sağlıklı bir şekilde büyüyemez. Bu nedenle yeni saksısının büyüyen kökleri kapsayacak genişlikte olması yeterlidir. 
  • Hemen her bitki gibi devetabanının saksısı da drenajlı olmalıdır. Saksının altında bulunan delikler sayesinde fazla su saksı tabağına akar ve bitkiniz fazla ıslaklığa maruz kalmaz.

Saksı Değişiminden Sonra Devetabanı Bakımı

Yaprakları Sulanan Devetabanı

Bitkinin saksısını değiştirdiğiniz için yeni yerine uyum sağlayabilmesi adına konumunu değiştirmemeniz gerekir. Mevcut koşullardaki sulama, nemlendirme, havalandırma ve ışıklandırma ihtiyacını karşılamaya devam ettiğinizde, bitkinin bakımını da yapmış olacaksınız. 2-3 yılda 1 kere saksı değişimi yaptıktan sonra, saksısı köklerini çok sıkmadığı ve küçük gelmediği sürece saksı değişimi yapmamanız gerekir. Çünkü sık sık saksı değişimi yapmak, bitkinin köklerinin sağlıklı gelişmesini engeller ve hastalanmasına neden olur. 

Devetabanı Bitkisinin Saksı Değişiminin Püf Noktaları

  • Bitkinin saksısını değiştirmek için en doğru zaman, Nisan ayıdır. İlkbahar ayları, hem sıcaklık hem de nem koşulları açısından oldukça uygun bir zamandır.
  • Bitkiyi yeni saksıya ektikten sonra, toprağını elinizle bastırarak sıkmamanız ve sıkıştırmamamızı öneririz. Çünkü bu durum köklerinin de sıkışmasına neden olacaktır.
  • Devetabanı bitkisinin tüm bakım aşamalarını uyguladığınızda ne kadar hızlı bir şekilde büyüdüğünü göreceksiniz. Fazla büyümeyi yavaşlatmak için budama yöntemini kullanabilirsiniz.
  • Saksı değişiminden sonra sulama yaptığınızda saksının tabağındaki suları mutlaka dökmeniz gerekir. Çünkü burada biriken su, bitkinin köklerinin çürümesine neden olur. 
  • Saksı değişimi yaptıktan sonra monstera bitkisinin yaprakları kıvrılıyorsa, bitkinizin susuz kaldığına emin olabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda sulama yapmak yerine bitkiye duş aldırmanızı öneririz. Bunun için küvete yerleştirdiğiniz devetabanını bol su ile ıslatıp süzün. Sonra yeniden saksısına yerleştirmeniz yeterli olacaktır.

Devetabanı için saksı değişimi konusunda tüm aşamaları ve püf noktalarını yazımızda sizin için derledik! Görkemli yapraklara sahip bir monstera yetiştirmek istiyorsanız, saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını yazımızda bulacaksınız!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu