Çiçek Bakımı

Kadife Çiçeği Çoğaltma Yöntemleri

Kadife çiçeklerini sevmeyen yoktur! Dayanıklı yıllıklar ve güvenilir bir şekilde güneşli çiçekler üreten popüler yatak bitkileridir. Kadife çiçeğinin bakımı kolaydır ve diğer bitkilerin çoğunu solduracak olan sıcağı ve kuraklığı umursamazlar. Üstelik çoğaltmaları kolaydır, bu nedenle bahçenize bir kez kadife çiçeği diktikten sonra hiçbir şey satın almadan daha fazla büyütebilirsiniz. İşte kadife çiçeği çoğaltma yöntemleri

Kadife Çiçeği ile Tanışın

Kadife Çiçeği (​Tagetes​ spp.), yazın başlarında ortaya çıkan ve yaz sıcağında açmaya devam eden narenciye tonlarındaki neşeli, ponpon çiçekleri için yetiştirilir. Sonunda sonbahardaki ilk sert dondan bir gün sonra diyorlar. İki ana kadife çiçeği kategorisi, 10 cm çapa kadar büyük çiçeklerle daha uzun olan Afrika kadife çiçeği (​Tagetes erecta​) ve daha kısa olan ve daha küçük çiçeklerle daha höyük olan Fransız kadife çiçeğidir (​Tagetes patula​).

Her iki türün de kırmızı, sarı, turuncu ve hatta altın tonlarında, bazen zıt işaretlerle tek veya çift çiçekleri vardır. Çiçekler zehirlidir, bu yüzden sümüklü böcekler onlardan hoşlanıyor gibi görünse bile onları yemeyin. Bitkinin yaprakları yeşil ve tüylüdür. Toplu dikimlerde en iyi görüntülerini sunarlar.. Sarı, kırmızı ve turuncu tonlarındaki bu parlak çiçekler, tam güneşte gelişir ve iyi drene edilmiş, nemli toprağı tercih eder. Bir kadife çiçeğini çoğaltmak için birkaç yöntem vardır:

Kadife Çiçeği Tohumlarını Saklamak

Birçok bahçıvan, çiçeklerin bitkide tohumlanmasına izin vererek kendi tohumlarını üretmeyi tercih eder. Bununla birlikte, hibrit tohumların ana bitkiye sadık kalmayacağı ve bazılarının çimlenemeyeceği de bir gerçektir. Kendi tohumunuzu saklamak bazı riskleri de beraberinde getirir, ancak hibrit tohumlar bile renk, şekil veya boyutta ilginç çeşitler üretebilir.

Çimlenme ve Olgunluk

Kadife çiçeği tohumları çabuk filizlenir – genellikle ılık, nemli toprakta bir haftadan kısa sürede. Fideler ortaya çıktıktan sonra, bu bitkiler hızla büyür ve tipik olarak 45 ila 50 gün içinde çiçek açmaya hazırdır.

Tohumu Ekmek ve Başlatmak

Birçok bahçıvan, bulundukları yerde beklenen son dondan altı ila sekiz hafta önce toprak tepsilerinde veya saksılarında kadife çiçeği tohumlarını iç mekanlarda başlatır, bu nedenle dışarıya taşındıklarında ilkbaharın sonlarında çiçek açmaya hazır olurlar. Kadife çiçeği fideleri hızla büyür ve çok az bakım gerektirir – yoğun kompakt yaprakları zorlamak için sulama ve ara sıra sıkma dışında. Kadife çiçekleri, toprak nemli olduğu sürece, ekime hızla uyum sağlar ve neredeyse hemen büyümeye devam eder.

Kadife çiçeğine nasıl bakılacağıyla ilgili bilgi almak için “Kadife Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?” içeriğimizi ziyaret edenilirsiniz.

Doğrudan Ekimle Kadife Çiçeği Çoğaltma

Kadife çiçeği tohumları ilkbaharda don tehlikesi geçer geçmez doğrudan toprağa ekilebilir, ancak yaklaşık sekiz hafta boyunca çiçek vermez. Bu yöntem, içinde tohum ekecek yeri veya vakti olmayanlar için en pratik yoldur. Doğrudan ekim, filizlenen çiçeklerin yeni bir saksıya ekilmesi ihtiyacını da ortadan kaldırır.

Fidan Satın Alma

Seralar ve fidanlıklar genellikle ilkbaharda çiçeklenmeye hazır çok çeşitli kadife çiçeği satar. Onları saksılara veya toprağa dikmek, bahçe yatağında anında renk yaratır. Yeterli alana sahip olmayan veya acemi bahçıvanlar için, ilkbaharda fidanlıktan satın almak uygulanabilir bir çözümdür.

Çoğaltılan Kadife Çiçeklerinin Bakımı

Onları doğru yerleştirdiğinizi varsayarsak, büyümeleri kolaydır ve bakımları daha da kolaydır. Çiçeklenmeleri için kesinlikle tam güneş alan bir yerde olmaları ve hafif asitli ve kolayca drene olan toprağa ihtiyaçları vardır. Ekimden önce toprağa organik kompost işleyebilir veya yavaş salınan bir gübre kullanabilirsiniz, ancak birçok bahçıvan herhangi bir toprak değişikliğinden vazgeçer ve yine de çarpıcı çiçeklere sahip olur.

Daha fazla kadife çiçeği bakımı bilgisi için kadife çiçeği bakımı ve kadife çiçeği saksı değişimi yazılarımıza da göz atmayı unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu