Çiçek Bakımı

Lale Nasıl Çoğaltılır?

Rengarenk yaprakları ve zarif görünümü ile herkesin kalbini çalan bir çiçek: Lale! Romantizmin, masumiyetin ve birçok güzel duygunun simgesi olan bu çiçeğe yaşama alanlarında daha fazla yer açmak için onu çoğaltabilirsiniz. Peki lale nasıl çoğaltılır? Cevabı Cicek.com’daki bu yazımızda!

Yakın Planda Renkli Laleler

Baharı müjdeleyen laleler, bakımı zor gibi görünen ama aslında kolay olan bitki türlerindendir. Sarı, kırmızı, pembe, mavi gibi birçok rengi bulunan bu güzel çiçek, doğanın tüm renklerini yaşam alanlarınıza taşıyor. Çoğu zaman ev ya da ofisi süsleyen, kimi zaman da özel günleri kutlamak için tercih edilen lalelere yaşam alanlarınızda daha fazla yer açabilirsiniz. Çoğaltılması da bir o kadar kolay olan laleler, 2 farklı yöntem ile sağlıklı bir şekilde çoğaltılabiliyor. Bunlardan biri kökten ayırma yöntemi, diğeri ise soğanları ile çoğaltma yöntemi. Aşağıdaki yazımızda çoğaltma yöntemlerini, aşamalarını ve püf noktalarını sizi için derledik!

Soğandan Çoğaltma Yöntemi

Lale Soğanları

Laleler, soğanlı bitki türleridir. Soğanlı bitkiler için ise tohumdan çoğaltma tercih edilmez. Çünkü tohumlar yaklaşık 3 yıl içinde soğana dönüşürler. Laleler, ilkbahar aylarında çiçek açarlar ve yaz aylarında hava çok sıcak olana kadar çiçekleriyle kalırlar. Sonrasında solma sürecine girerler. İşte soğandan çoğaltma yöntemi de bu dönemde başlar…

  • Çiçekler kuruduktan sonra soğanları topraktan dikkatli bir şekilde sökerek işe başlayabilirsiniz.
  • Soğanları topladıktan sonra temiz bir bez torbaya koyabilirsiniz. Böylece lale soğanlarının zarar görmesini engellemiş olursunuz.
  • Bu soğanları serin bir yerde bekletmenizi öneririz. Bir süre sonra ise 4-5 derece serinliğe sahip bir buzdolabında saklayabilirsiniz. 
  • Bekletme işlemi yaklaşık bir iki ay kadar sürecektir. İlkbahar dönemi geldiğinde soğanların alt tarafını yani köklerin çıktığı kısmı temiz bir bıçak yardımıyla 1-2 cm derinlikte oymanız ve çıkarmanız gerekir.
  • Oyulan soğanları yeni toprağa ekerek lale çoğaltmaya başlayabilirsiniz. 

Aşamaları arasında biraz zaman olsa da, aslında soğandan çoğaltma yöntemi ile lale çoğaltmak bir hayli kolay!

Kökten Ayırma Yöntemi ile Çoğaltma

Tepe Açıdan Renkli Laleler

Lale nasıl çoğaltılır sorusunun bir diğer cevabı ise kökten ayırma yöntemi ile çoğaltmadır. Bu yöntem diğer yönteme göre daha az aşamaya sahiptir ve daha zahmetsizdir.

  • Öncelikle laleleri mevcut saksısından çıkarmakla işe başlamalısınız. Bunu yaparken bir elinizle bitkiyi, diğer elinizle saksıyı tutmalı ve bitkiyi yavaşça çekerek çıkarmalısınız.
  • Laleyi saksıdan çıkardıktan sonra köklerini göreceksiniz. Köklerindeki toprağı mutlaka temizlemelisiniz.
  • Toprağı temizledikten sonra birbiriyle iç içe geçmiş kökleri göreceksiniz. Bu kökleri dikkatli bir şekilde ayırmalısınız. Bunu yaparken temiz bir bıçak kullanmalısınız.
  • Ayırdığınız kökleri uygun toprağa ekerek çoğaltabilirsiniz. Bu yeni kök, kısa sürede çiçek verecektir.

Kökten ayırma yöntemi nispeten daha kolay olsa da, soğandan çoğaltma yöntemi daha başarılı sonuç veren bir yöntemdir.

Lale Ne Zaman Çoğaltılır?

Saksıda Renkli Laleler

Lale bitkisi senede 1-2 kere çiçek açan bir türdür. Bu güzel çiçeğin çoğaltılması için en uygun zaman ise nisan ayıdır. Çünkü hemene her bitki gibi lale de kış aylarında uyur ve çiçeklenerek uyanması ilkbahar aylarına denk gelir. Soğandan çoğaltma yöntemini tercih edecekseniz, sonbahar aylarında kuruyan lalelerin soğanlarını toplamalı ve bir sonraki ilkbahar mevsiminde bu soğanları ekmelisiniz. Eğer kökten ayırma yöntemini seçtiyseniz, çoğaltma yapmak için en uygun ay nisan ayıdır. Çünkü bu ay, lalenin çiçeklerinin açtığı ve hava sıcaklığı ile nemin en iyi derecede olduğu aydır. Siz de lale çiçeğini çoğaltmadan önce, hangi yöntemin hangi dönemde uygulanabileceğine dikkat etmelisiniz!

Lale Çoğaltmanın Püf Noktaları

  • Eğer soğandan çoğaltma yöntemini tercih ettiyseniz, soğanlarının oluşması için ekstra bir şey yapmanıza gerek yoktur. Çünkü olgun bir soğan, çiçek açtığı zaman en az 3 yeni soğana dönüşür ve bu soğanları alarak çoğaltma yapabilirsiniz.
  • Soğanları korumak için karanlık ve serin bir ortam sağlamak istiyorsanız, ahşap bir kutu içerisine soğanları yerleştirebiliriz. Üzerine talaş ya da kum dökerek karanlık ve soğuk bir ortamda saklayabilirsiniz. 
  • Lale soğanlarını çoğaltırken toprağa ektiğinizde, serinliği korumanız gerektiğini unutmamalısınız. Çiçeklenmenin gerçekleşeceği bahar aylarına kadar topraktaki soğanları serin ve soğuk bir yerde bekletmelisiniz.
  • Hangi yöntemi seçerseniz seçin, soğanların ya da yeni köklerin ekileceği toprağı havalandırmaya dikkat edin.
  • Lale soğanlarının sağlıklı bir şekilde büyümesini istiyorsanız, sulamaya da dikkat etmelisiniz. Drenajlı bir saksı ile soğanların çürümesini engeller ve toprağın nemli kalmasını sağlarsınız.

Hemen herkesin sevdiği lale çiçeğini çoğaltmak ve püf noktaları ile bakımını yapmak işte bu kadar kolay! Yukarıdaki yazımızda lale nasıl çoğaltılır sorusunu sizler için derledik! Çoğaltma yöntemlerinden adımlarına, püf noktalarından dikkat etmeniz gerekenlere kadar her şeyi yazımızda bulabilirsiniz. Renkleri ile herkesin kalbini çalan bu güzel çiçeğe evinizde ya da ofisinizde daha fazla yer açabilirsiniz. En güzel çiçeklerden olan lale bakımı hakkında merak ettiğiniz her şey, aşağıdaki yazılarımızda sizi bekliyor!

Lale Bakımı: Baharın Görkemli Yükselişi

Lale Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu