Çiçek Bakımı

Tüm Ayrıntılarıyla; Ortanca Bakımı Nasıl Yapılır?

Ortancanın yaprakları ve çiçekleri narin görünse de aslında çok fazla hassas bakım gerektirmezler. Bu ipuçları, ortanca bakımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi sağlar.

Ortanca Bakımı Nasıl Olmalıdır?

  • Büyüme mevsimi boyunca haftada 1 sulayın. Kök büyümesini teşvik etmek için haftada 3 kez derin sulayın. Büyük yapraklı ve pürüzsüz ortancalar daha fazla su gerektirir, ancak tüm çeşitler tutarlı nemden yararlanır. 
  • Derinlemesine sulamak ve nemi çiçeklerden ve yapraklardan uzak tutmak için bir sağanak hortumu kullanın. Sabahları sulamak, ortancaların sıcak günlerde solmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Toprağı nemli ve serin tutmaya yardımcı olmak için ortancalarınızın altına malç ekleyin. Organik bir malç zamanla bozulur, besin ekler ve toprak dokusunu iyileştirir.

Ortanca Nasıl Çoğaltılır? Adım Adım Ortanca Çoğaltma Rehberi

Ortanca Çiçeği Bakımı

  • Işık: Çok fazla gölge çiçek verimini azaltabilir. Ortancalar, özellikle sabah güneşi alıyorlarsa ve kısmi gölge öğleden sonra sıcağında meydana geliyorsa, uzun yaprak döken ağaçların sağladığı kısmi gölgede iyi yaşarlar. Ayrıca tam güneşte gelişirler ancak sıcak yaz günlerinde ekstra suya ihtiyaç duyabilirler.
  • Toprak: Genel olarak, ortancalar çok çeşitli toprak türlerini tolere edebilir, ancak en iyi verimli, humus açısından zengin topraklarda büyürler. Ortancaların dikkate değer bir özelliği, toprak pH’ını ayarlayarak çiçek rengini kontrol edebilmenizdir. pH’ı 6.0 veya daha düşük olan asidik toprak mavi çiçekler üretir ve pH’ı 7.0 veya daha yüksek olan nötr ve alkali toprak pembe çiçekler üretir.
  • Su: Ortancalar, büyüme mevsimi boyunca tutarlı neme ihtiyaç duyarlar: ortancalarınıza haftada bir ila iki kez derin bir bardak su verin. Bölgenizde önemli miktarda yağış varsa, ek sulamayı azaltabilirsiniz. Her suladığınızda, zemin doygun hissedene kadar, ancak suyla dolu olmayana kadar derinden sulayın. Her gün hafif bir sulama yeterli değildir çünkü su bitkiyi nemlendirmek için kök sistemine ulaşmayacaktır.

Saksı Değişimden Önce: Ortanca İdeal Toprak pH’ı Nasıl Ayarlanır?

Evde Ortanca Bakımı

  • Özellikle sıcak havalarda, toprağın nemli kalması için bitkilerinize verdiğiniz su miktarını artırın, ancak ıslak toprakta oturmadıklarından emin olun. Ortancanızı sulamanız gerekip gerekmediğini bilmek için parmağınızı yere yaklaşık dört inç kadar sokun ve parmak ucunuza kuru geliyorsa, sulama zamanı.
  • Aşırı sıcak havalarda ortancalar yapraklarını kıvırabilir ve solgun görünebilir. Bu yerleşik bir korumadır ve bitkinin suya ihtiyacı olduğu anlamına gelmez. Bu davranışı gözlemlerseniz, sıcaklıklar soğuduktan sonra düzelip düzelmediğini görmek için bitkiye alacakaranlıkta bir kez daha bakın.
  • Sıcaklık ve Nem: Ortancalar oldukça ılıman sıcaklıkları tercih eder. Kışları çok soğuk olan bölgelerde, ortanca korumasız veya çok fazla kış güneşi alan bir alanda bulunuyorsa, ölüm bir sorun olabilir.
  • Ortancalar kısmi gölgede büyümeyi tercih ettiklerinden, genellikle kış sıcaklıklarının bir şekilde sabit kaldığı kuzeye veya doğuya bakan bir alana ekildiklerinde en iyisini yaparlar. Kış güneşinin sıcaklığının tomurcukların erken şişmesine ve soğuğa karşı savunmasız hale gelmesine neden olabileceği mülkünüzün güney ve batı tarafına dikim yapmaktan kaçının.
  • Ortancalar orta ila yüksek nemi tercih eder ve kuru iklimler yapraklarının kahverengileşmesine ve kurumasına neden olabilir.

Saksıda Ortanca Bakımı

  • Gübre: Toprağınız besin açısından zenginse, muhtemelen ortancalarınızı gübrelemeniz gerekmeyecektir. Aslında, ortancalara çok fazla nitrojen içeren gübre verilirse, yapraklar dolgun ve gür olur, ancak daha az çiçek açar. Toprak verimli değilse, ilkbaharda bitkilerin etrafına organik olarak zengin kompost tabakası serpin veya çiçekli çalılar için uygun bir gübre uygulayın.

Ortanca Saksı Değişimi Nasıl Yapılır? Adım Adım Ortanca Saksı Değişimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu