Çiçek Bakımı

Tillandsia Bakımı: Yaşam Alanlarının Havasını Değiştirin

Son dönemde evde ve ofiste sıklıkla görmeye alışık olduğunuz tillandsia yani hava çiçeği, tüm püf noktaları ile şimdi Cicek.com’da! Tillandsia bakımı hakkında merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz!

Dekoratif Saksıda Tillandsia

Bromeliaceae ailesinin yegane üyesi; tillandsia. 600’e yakın türü bulunan tillandsia, hava bitkisi olarak . Ana vatanı Meksika, Güney Amerika ve Orta Amerika olan tillandsia; daha çok çöllerde, dağlarda ve ormanda yaşıyor. Bu mucizevi bitkinin birçok farklı özelliği olsa da şüphesiz ki en dikkat çekici özelliği çiçek açmak için bir toprağa ihtiyaç duymaması. Bu nedenle tillandsia çiçek bakımı konusunda oldukça kolay ve pratik bir türdür.

Genel olarak ince yapraklı ve kalın yapraklı olarak değişkenlik gösterir. İnce yapraklı olan tür bol yağışlı bölgede yetişirken, kalın yapraklılar daha kurak ve az yağış alan yerlerde yetişir. Bulunduğu ortama adapte olmasıyla bilinen tillandsia bitkisi, bahçede ya da ev ve ofis gibi yaşam alanlarında rahatlıkla yetişir. Hava çiçeği bakımı için ihtiyaç duyduğunuz her şeyi aşağıda bulabilirsiniz!

Tillandsia Çiçeği Anlamı Nedir?

Yakın Planda Tillandsia Bitkisi

Tillandsia bitkisi, topraktan bağımsız yapısı ve farklı görünümü ile ilk bakışta ne herkese ne kadar özgür bir bitki olduğunu gösterir. Kök sistemine sahip olmayan tillandsia çiçeği anlamı gereği rahatlamayı ve hafiflemeyi simgeler. Aşk dolu canlılık anlamına da gelen hava çiçeği, insanlarda duyguların da özgürce ifade edilmesini ve ortaya çıkarılmasını sağlar. Siz de tillandsia çiçeğini hayatınızda vazgeçilmeyen bir yere sahip olan sevdiklerinize hediye etmek için ÇiçekSepeti’ni ziyaret edebilirsiniz.

Tillandsia Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Havada Asılı Duran Tillandsia Çiçeği

Her çiçek gibi tillandsia bakımı için de en önemli noktalardan biri ışıktır. Tillandsia bitkisi doğrudan güneş ışığından hoşlanmaz. Bu nedenle direkt güneş ışığı almayan cam kenarlarında ya da aydınlık köşelerde rahatça konumlandırabilirsiniz. Gölge, yarı gölge ve karanlık alanları sevmediği için bu ortamlardan uzak tutmanızda fayda var. En sevdiği bölgeler nemli ortamlardır. Bu nedenle banyoda rahatlıkla konumlandırabilirsiniz. 

Hava çiçeği bakımı konusunda bir diğer önemli nokta ise sulamadır. Haftada en az 1 defa sulamanız, bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar. Sulamaya ek olarak püskürtme yöntemi ile tillandsia bitkisi yapraklarını nemlendirmek de bitkinin gelişimini hızlandırır. Kuru havalarda daha fazla suya ve neme ihtiyaç duyar. Böyle zamanlarda su dolu bir kap içerisinde 15-20 dakika boyunca yüz üstü bırakın ve sonrasında sudan çıkarın. Hemen her yerde yetişen hava çiçeği bakımı, sulama ve ışık oranı doğru ayarlandığında işte bu kadar kolay!

Tillandsia Nasıl Çoğaltılır?

Çoğaltılan Tillandsia Çiçeği

Tillandsia bitkisi oldukça kolay çoğaltılabilen bitki türleri arasında yer alır. Peki tillandsia nasıl çoğaltılır? Hava çiçeği büyüyüp geliştikçe kök kısmından yeni yavrular verir. Bu yavrular ana gövdenin 3’te 1 boyutuna geldiğinde ana bitkiden ayırma zamanınız gelmiş demektir. Böylece yaşam alanlarınızda birden fazla tillandsia çiçeğine yer açabilirsiniz.

Yavru tillandsia bitkileri büyüdüğü zaman ana gövdeden kolayca ayrılır. Keskin ve temiz bir bıçak temin edip, aydınlık ve iyi ışık alan bir ortam oluşturduğunuzda çoğaltma işlemini kolayca uygulayabilirsiniz demektir. Bıçağı nazik ve bitkiye zarar vermeyecek şekilde kullanarak yavruları ana bitkiden ayırabilirsiniz. Eğer bu yavru tillandsia bitkisi, gövdeden kolayca kopacak gibiyse parmağınızla da koparabilirsiniz. Ana bitkiden ayrılan yavru tillandsia çiçeğini yeni bir yaşam alanında konumlandırarak büyümesini sağlayabilirsiniz.

Tillandsia Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Ahşap Saksıda Tillandsia Bitkisi

Her bitki gibi hava çiçeği de zaman zaman saksı değişimine ihtiyaç duyar. Tillandsia saksı değişimi nasıl yapılır merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz. Tillandsia çiçeğinin yavru vererek çoğaltıldığından bahsetmiştik. Bu yavru köklerin yeni saksıya geçme sürecinde de bulunduğu ortamın neminin ve sıcaklığının doğru olması gerekir. Yeni saksıya geçen yavruların tıpkı normal bir tillandsia çiçeği gibi sulanması gerekir. Bu bitki genel olarak dekoratif amaçlı kullanıldığı için, yeni saksıya yerleştirirken dikkatli bir şekilde tutarak değişim yapabilirsiniz. Yine de bu bitkinin yerini de tıpkı diğer bitkilerde olduğu gibi sürekli değiştirmemenizi öneririz.

Tillandsia Ne Zaman Açar?

Çiçek Açan Tillandsia Bitkisi

Hava bitkisi, birkaç yıllık yaşamı boyunca genelde bir kez çiçek açan bir türdür. Tillandsia bitkisinin çiçekleri ise, çarpıcı rengi ile herkesi büyüler. Peki tillandsia ne zaman açar? Tillandsia çiçeğinin 600’e yakın türünün bulunduğunu söylemiştik. Çiçeklenme zamanı da bu türlere göre değişkenlik gösterir. Bazı türlerde bu süre birkaç gün iken, bazı türlerde birkaç aydır. Farklı türlerde uygulanan farklı bakım aşamaları, bu bitkinin çiçek açmasını etkileyecektir. Genel anlamda ise tillandsia bitkisi, kış döneminin ortasından yaz ortasına kadar çiçek açacaktır. Benzersiz görünümü ile tillandsia, yaşam alanlarınıza bu dönemde renk ve canlılık katacak.

Tillandsia Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Tillandsia Çiçeği ile Meditasyon

Güzel görünümü ile tillandsia çiçeği her ne kadar dekoratif anlamda yaşam alanlarını zenginleştirmek için tercih edilse de, birçok faydası bulunan türler arasındadır. Tillandsia çiçeği faydaları sandığınızdan daha fazladır. Bu muhteşem bitkinin en bilinen 3 faydasını sizin için derledik!

  • Eğer evinizde ya da ofisinizde kapalı bir ortamda tillandsia bitkisi yetiştirmeye başladıysanız, bulunduğunuz ortamdaki tozların azaldığını ve nemin dengelendiğini fark edeceksiniz.
  • Odadaki havayı temizleme özelliği bulunan tillandsia; bu sayede baş ağrısı, astım, alerji gibi birçok olumsuz durumun da önüne geçer. Çünkü tillandsia, kirli havayı çekip temiz hava verir.
  • Hava bitkisi genel olarak stres üzerinde de etkilidir. Bulunduğunuz ortamda bir tillandsia konumlandırdığınız zaman daha sakin ve daha pozitif olduğunuzu görebilirsiniz. Bunun nedeni ise kan basıncını azaltmasıdır.

Tillandsia Bakımının Püf Noktaları

  • Eğer hava bitkisini sulayacaksanız, bunun için en doğru zaman sabah saatleridir. Bunun nedeni, daha geç saatlerde sulama yaptığınızda gün ışığına maruz kalan toprağın daha hızlı bir şekilde kurumasıdır.
  • Hava çiçeğinin bulunduğu ortama temiz hava verdiğini söylemiştik. Ancak yine de yaşayacağı ortamın temiz havaya sahip olması, bitkinin gelişimi için oldukça önemlidir. Çünkü bu tillandsia bitkisi toprak yerine hava ile büyür ve gelişir.
  • Hava çiçeği genel olarak teraryumların içerisinde konumlandırılan bitkilerdir. Ancak bu teraryumların kapalı olmaması gerekir. Çünkü içlerinde sınırlı düzeyde oksijen bulunur ve diğer bitkiler ile birlikte yaşayan tillandsia için bu oksijen seviyesi yetersizdir. Bu nedenle yarı açık ve hava deliği olan teraryumları tercih edebilirsiniz.
  • Tillandsia bitkisinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için havalandırma çok önemlidir. Bu nedenle haftada bir kez açık havada 20 dakika kadar bekletilmesi oldukça önemlidir.

Tillandsia bakımı hakkında tüm sorularınızın cevaplarını yazımızda sizin için verdik! Eğer merak ettiğiniz diğer egzotik bitki türlerinin bakım aşamalarını öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Madagaskar Dragon Ağacı Bakımı: Göğü Delen Yapraklar

Lisyantus Çiçeği Bakımı: Zarafetiyle Büyüleyen Renkler

Guzmanya Çiçeği Bakımı: Tüm Püf Noktaları ile Sağlıklı Yapraklar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu