Çiçek Bakımı

Sukulent Nasıl Çoğaltılır? Adım Adım Sukulent Çoğaltma Rehberi

Kaktüs familyasının bir türü olan sukulentler, birbirinden farklı görünümleri, bakım kolaylıkları ve hemen her ortamda yaşayabilmeleri nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor. Peki sukulent çoğaltma nasıl oluyor? Cicek.com’daki yazımızda bu sorunun cevabı sizi bekliyor!

Tepe Açıdan Sukulent

Her yerde sıklıkla görmeye alışık olduğumuz bir tür; sukulent. Hem görünümleriyle hem de sunduğu kolaylıklarla herkesin kalbini kazanan bu tür, altında 25 bin alt tür de barındırıyor. Kelime anlamı “özü” ve “suyu” olan sukulentlerin bakımı çok kolay. Evinizi, ofisinizi ve diğer tüm yaşam alanlarınızı süsleyen bu kaktüs türünü çoğaltmak da mümkün! Sukulent çoğaltma süreci de, bakımı kadar kolay ve pratik. Bu yazımızda sukulent çoğaltma yöntemlerini, adımlarını ve püf noktalarını öğreneceksiniz. Bu sayede sukulent çeşitlerine yaşam alanlarınızda daha fazla yer açabilirsiniz. Hazırsanız, başlayalım!

Sukulent Yaprağı Nasıl Koparılır?

Tepe Açıdan Görünen Sukulent

Sukulent çoğaltma yöntemlerinden birini seçmeden önce, yapmanız gereken en önemli şey yapraklarını kopartmak. Çünkü sukulent bitkisinin çoğaltılabilmesinin tek yolu, yapraklarıyla mümkün. Ancak bunu yaparken yapraklara zarar vermeden, doğru şekilde kopartmanız gerekiyor. Bunun için işe ilk önce sukulent bitkisinin en alttaki büyük yapraklarını kopararak başlayabilirsiniz. Çünkü bu yapraklar, diğerlerine göre daha olgun ve sağlıklı yapraklardır. Bunun için yaprağı tutup, nazikçe döndürmeniz yeterli olacaktır. Bu yöntemi denediğinizde, yaprağın ne kadar kolay bir şekilde ayrıldığını siz de göreceksiniz. Eğer yaprakları zarar vermeden kopardıysanız, aşağıdaki yöntemlerden size en uygun olanını seçebilirsiniz.

Toprakta Sukulent Çoğaltma Yöntemi

Küçük Saksılarda Sukulentler

Sukulent çoğaltma yöntemleri arasında belki de en çok tercih edilen ve en fazla etkilenen yöntem, toprakla sukulent çoğaltma yöntemidir. Tarzınıza ve yaşama alanınızın dekorasyonuna uygun saksılar seçerek, dilediğiniz sayıda sukulent çoğaltabilirsiniz.

  • Öncelikle ayırdığınız sukulent yapraklarını kağıt havlu üzerine yerleştirin ve 3-4 gün boyunca bekletin. Böylece kopartıldıkları kısımda bir zar oluşur ve köklenme daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşir. Beklettiğiniz günler boyunca yapraklara bir su gelmemesi gerekir.
  • Sonrasında bu yaprakları derin olmayan bir kabın içerisine yerleştirmeniz gerekir. Bunu yaparken su tutabilen uygun bir toprak seçmenizde fayda var. Yapacağınız tek şey, bu toprağın üzerine yaprakları sermektir. Yaprakları toprağa ekmemeniz gerekir.
  • Toprağı sprey yöntemiyle nemlendirin ve bu kabı havadar ve aydınlık bir ortamda bekletin. Bu ortamın direkt güneş ışığı almaması ve oda sıcaklığında olması idealdir. 
  • Toprak kurudukça sulama yapmaya devam edin. Bir süre sonra yavru verdiklerini göreceksiniz.
  • Yavru oluşumu başladığında yavrulara su gelmemesi gerekir. Ekilebilir seviyeye geldiklerinde ise küçük bir saksıya ekebilirsiniz.

Suda Sukulent Çoğaltma Yöntemi

Farklı Saksılarda Sukulent Türleri

İkinci yöntem ise suda sukulent çoğaltma yöntemidir. Bu yöntem de tıpkı toprakta çoğaltma yöntemi gibi birkaç aşamadan oluşur ancak uygulanması çok kolaydır. Aşağıda sizin için bu aşamaları derledik!

  • Öncelikle cam bir bardak içine dinlendirilmiş içme suyunu doldurarak işe başlayın.
  • Sonrasında ise bardağın üzerini streç filmle kapatın. Streç film bardağa yapışmaz ve açılırsa, bir lastik yardımıyla bardağa sabitlemenizde fayda var. 
  • Streç film üzerinde delikler açın ve kopardığınız sukulent yapraklarının kökleri suya gelecek şekilde bu deliklere yerleştirin. Bunu yaparken yaprağın suyun içerisine en fazla yarım santimetre girmesine izin verin. Daha fazla suyla temas ettiğinde filizlenmesi gerçekleşmez.
  • Bardağı bu haliyle direkt güneş ışığı almayan ve havadar olan bir ortamda 20-25 gün kadar bekletin. Bulunduğu ortamın hava sıcaklığının 20 derece üzerinde olmasına dikkat edin.
  • Bardaktaki suyu haftada bir kez değiştirmeniz gerekir. Oda sıcaklığında bir su ile değiştirerek yaprakların şoka girmesini engelleyebilirsiniz.
  • 20 günün sonunda yaprakların küçük yavrular verdiğini göreceksiniz. Köklenme gerçekleştiğinde sukulent köklerini ve yapraklarını toprağın altında kalacak şekilde saksıya ekebilirsiniz. Yavruları ise toprağın üzerinde tutmalısınız.

Havayla Sukulent Çoğaltma Yöntemi

Yakın Planda Sukulent Türü

Bu yöntem, sukulent çoğaltma yöntemleri arasında en zahmetsiz olanı. Çünkü sadece 3 aşamadan oluşan bu yöntem ile sukulent yapraklarını köklendirmek mümkün! Nasıl mı?

  • Öncelikle kopardığınız yaprakları kuru bir kağıt havlu üzerine sererek işe başlayın. Bu yaprakları gölge ve aynı zamanda kuru olan bir ortamda konumlandırın. Bir süre sonra yapraklarının filizlenmeye başladığını göreceksiniz.
  • Kopardığınız yaprakları kuru bir kağıt havlu üzerine serin ve gölgede kuru bir alana konumlandırın. Bir süre sonra yaprakların filizlendiğini, yavru verdiğini göreceksiniz.
  • Köklenen sukulentleri uygun toprak karışımına sahip bir saksı içine dikebilir ve yeni sukulentlere sahip olabilirsiniz.

Sukulent Ne Zaman Çoğaltılır?

Cam Önünde Saksıda Sukulent Çiçeği

Her bitki gibi sukulent çiçeğinin de çoğaltma işlemi için uygun olan bir dönemi vardır. Çünkü sukulentlerin yaprakları sıklıkla koparılmamalıdır. Sukulent çoğaltma uygulaması için en uygun aylar haziran ve eylül aylarıdır. Hava sıcaklığının 20 derecenin üzerinde olduğu ancak çok da sıcak olmadığı, nemlilik oranının yeterli düzeyde olduğu bu aylar, sukulent çoğaltma için en uygun zamanlardır. Eğer siz de sabırsızlıkla sukulent çiçeğini çoğaltmak istiyorsanız, bu dönemleri beklemenizi tavsiye ederiz.

Sukulent Çoğaltmanın Püf Noktaları

  • Sukulent, koparılan yapraklarının yerine yeni yapraklar vermeye devam edecektir. Bu süreç başladığı zaman nazik bir şekilde yeni çıkan yaprakları ayırabilir ve çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Havayla çoğaltma yönteminde, havanın kuru olması oldukça önemlidir. Çünkü kuru hava, yaprakların köklenmesini hızlandırır. Sukulentler, ihtiyacı olan suyu havadan alır ve hava nemliyse köklenmesi de gerekmez.
  • Çoğaltma işleminden sonra sulama yaparken sukulentlerin yapraklarının üzerine su gelmemesine dikkat etmelisiniz. Sulamayı sadece toprağı sulayarak yapmanızı tavsiye ederiz.
  • Her sukulent çoğaltma işlemi başarılı olmayabilir. Bunun nedenleri arasında yaprakların koparılma şekli, ana bitkinin yaşlılığı, ana bitkinin sağlığı ve yaprağın körpelik durumu yer alır.

Yukarıdaki yazımızda sukulent çoğaltma yöntemlerini, bu yöntemlerin aşamalarını ve püf noktalarını sizin için bir araya getirdik. Siz de bu yöntemlerden sizin için en uygun olanını tercih ederek dilediğiniz sayıda sukulent çoğaltabilirsiniz. Ayrıca sukulent bakımı konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak için aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

Sukulent Bakımı: Sulama Teknikleri, Saksı Değişimi Aşamaları ve Budama Yöntemleri

Sukulent Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu