Çiçek Bakımı

Sukulent Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Her biri birbirinden özel ve güzel bir bitki türü varsa o da sukulenttir! Küçük boyutlarıyla, bakım kolaylıklarıyla ve yaşam alanlarınıza dekoratif anlamdaki katkılarıyla sukulentler çok seviliyor. Peki sağlıklı bir şekilde büyümeleri için sukulent saksı değişimi nasıl yapılır? Cevabı, Cicek.com’daki bu yazımızda!

Yakın Planda Sukulent

Her bitki gibi sukulentler de zamanla saksı değişimine ihtiyaç duyar. Saksı değişimi isteyen sukulentin kökleri sıkışabilir, sulama ve gübreleme nedeni ile toprak dengesi bozulabilir. Nedeni ne olursa olsun, yapısal anlamda bozuklukları bulunan ya da değişim zamanı gelen sukulentlerin saksısını değiştirmeniz gerekir. Sukulent saksı değişimi, tıpkı bakımı gibi kolay bir işlemdir. Önemli olan, tüm adımları birebir uygulamak ve bitkiyi gözlemlemektir. Siz de aşağıdaki adımları ve püf noktalarını uygulayarak sukulent bitkisinin saksısını sağlıklı bir şekilde değiştirebilirsiniz.

Adım Adım Saksı Değişimi

Tepe Açıda Farklı Sukulentler
  • Sukulent saksı değişimi kolay ancak belirli adımlara göre ilerleyen bir süreçtir. Bu adımları uyguladığınızda, saksı değişiminin ne kadar pratik olduğunu göreceksiniz!
  • Öncelikle bitkiyi bir elinizle tutun ve saksı elinizde kalacak şekilde bitkiyi ters çevirin. Eğer bitki bu şekilde çıkmazsa, hafif hareketlerle çekerek çıkarabilirsiniz.
  • Saksısından ayrılan bitkiyi dikkatli bir şekilde tutun ve köklerini kontrol edin. Köklerinde eski toprağın kalmaması çok önemlidir. Bu nedenle ellerinizle temizleyerek ya da suyun altına tutarak bu topraktan arınmasını sağlayın.
  • Yeni saksıyı kireçsiz suyla temizleyin. Saksının neme doyması, bitkinin sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Bu aşamada saksının drenaj deliklerinde bir sorun olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz.
  • Saksının 1/3’ünü toprakla doldurun ve bitkiyi saksının tam ortasına yerleştirin.
  • Kalan kısımları toprakla doldurun. Saksının 1,5 – 2 cm altında kalana kadar toprakla doldurmaya devam edin. 
  • Elinizle toprağın yüzeyine basın ve sıkışmasını sağlayın. Bu işlemi yaparken bitkiye zarar vermemeye dikkat edin.

Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saksısı Değiştirilen Sukulent

Sukulent bitkisinin ve diğer tüm bitkilerin saksı değişim sürecindeki en temel aşama, doğru saksı seçmektir. Çünkü seçtiğiniz saksı, bitkinin bundan sonraki yeni yaşam alanı olacak ve adapte olmasını kolaylaştıracak.

  • İlk olarak mevcut saksı boyutundan 1 numara büyük bir saksı seçmenizde fayda var. Çünkü bitkilerin kökleri büyümeye devam edeceği için, küçük saksıda sıkışmasını önleyebilirsiniz.
  • Drenajı olan bir saksı tercih etmelisiniz. Çünkü fazla sular bu drenaj deliklerinden aşağı iner ve bitkinin fazla su nedeniyle çürümesini engeller. 
  • Saksının en alt kısmını 1-1,5 cm çaplı çakıl taşları ile doldurmanızda fayda var. Bu da saksının drenajını artıracaktır.
  • Kaktüsler plastik ya da seramik saksılarda kolayca yetişir. Saksıya karar verirken tarzınızı ön plana çıkarabilirsiniz. 

Sukulent Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Yakın Planda Saksıda Sukulent

Saksı değişim sürecindeki en önemli aşamalardan biri de, saksı değişim zamanıdır. Her bitkinin saksı değiştirme zamanı farklıdır. Eğer sukulent saksı değişimi yapmak istiyorsanız, en uygun zamanlar ilkbahar ve yaz ayları olacaktır. Çünkü sukulent bitkisi kış uykusuna yatan bitkilerdendir ve bahar aylarında uyanır. Bu nedenle ancak uyandığı zaman saksı değiştirebilirsiniz. Aynı zamanda ilkbahar ve yaz aylarında havanın sıcaklığının ve nem oranının da sukulentin gelişmesi için uygun olması oldukça önemli. Sukulentler her yıl saksısı değiştirilen türlerden değildir. 2-3 yılda bir saksısını değiştirmeniz yeterli olacaktır. Çünkü sürekli saksı değiştirmek, bitkinin köklerinin çürümesine ve solmasına neden olur. 

Saksı Değişiminden Sonra Sukulent Bakımı

Sukulent Toprak Değişimi

Sukulent bitkisinin saksısını değiştirmek için tüm adımları uyguladınız ve yeni saksısına aldınız! Bu süreç kadar, saksı değişimi sonrasındaki bakım süreci de oldukça önemli. Çünkü bu yeni dönemde bitki, yeni saksısına adapte olmaya çalışacak. Bu nedenle yapacağınız her bakım yöntemi oldukça önemli. Saksı değişimini tamamladıktan sonra sukulent bitkisinin toprağı nemli kalacak şekilde sulama yapmalısınız. 1 haftanın sonunda ise bu sulama miktarını azaltmalı ve sprey yöntemi ile sulama yöntemine geçmelisiniz. Sulamanın yanı sıra, saksısı değişen sukulent bitkisini direkt güneş ışığı altına bırakmamanız gerekir. Bulunduğu ortam aydınlık olmalı ancak hafif gölgede de kalmalıdır.

Sukulent Saksı Değişiminin Püf Noktaları

  • Saksısını değiştirmeden önce sukulent bitkisinin iki gün öncesinden sulamanız gerekir. Saksı değişimi sırasında çiçeği sulamak doğru değildir.
  • Bitkinin yeni saksıya adapte olması ve çabuk toparlanması için yeni toprağına besin takviyeleri ekleyebilirsiniz. Bitki vitaminleri işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır.
  • Sürekli saksı değiştirmek, sukulent bitkisinin büyümesini engeller. Yapraklarının rengi değişir ve bitkiniz yavaş yavaş solar. Bu durumlardan herhangi birini yaşadığınızda, saksıyı değiştirmeniz gerekir.
  • Eğer mevcut saksısı 10 cm çapında ise, yeni saksısını maksimum 12 cm çap olacak şekilde tercih etmelisiniz. Çünkü kaktüs familyasındaki bitkiler, küçük saksıda yaşamaya elverişlidir.
  • Saksı değişimi sırasında eski bir saksı kullanacaksanız, öncesinde bu saksıyı temizlemeniz gerekir. Sabunlu suyla iyice fırçalayarak eski toprak kalıntısında arındırabilirsiniz.

Yukarıdaki yazımızda sukulent saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını sizin için verdik! Siz de tüm bu bakım aşamalarına dikkat ederek, adımları uygulayarak ve püf noktalarını okuyarak sağlıklı bir şekilde saksı değişimi yapabilirsiniz. Küçük ama etkisi büyük bitkiler arasında yer alan sukulentleri çoğaltarak ve saksı değişimi yaparak yaşam alanlarınızda onlara daha fazla yer açabilirsiniz.

Sukulent Bakımı: Sulama Teknikleri, Saksı Değişimi Aşamaları ve Budama Yöntemleri

Sukulent Nasıl Çoğaltılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu