Çiçek Bakımı

Açelya Çiçeği Çoğaltma: En Etkili 2 Yöntem

Önce rengiyle, sonra da bakım kolaylığı ile kalbinizi çalan açelya çiçeği, şimdi de kolay çoğaltma yöntemleri ile sizi bekliyor! Siz de açelya çiçeği nasıl çoğaltılır merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz! Cicek.com’daki bu yazımızda, açelya çiçeği çoğaltma yöntemlerini öğrenebilirsiniz!

Açelya Çiçeği Çoğaltma

Açelya çiçekleri, tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişen, güzel renkli çiçeklerdir. Bu çiçekler genellikle büyük, dikkat çekici gövdelerine sahiptir ve genellikle evlerde ve bahçelerde yetiştirilir. Açelya çiçeklerinin çoğaltılması, çiçek yetiştiriciliği meraklıları için keyif verici bir hobidir. Açelya çiçeğinin bakımı ve çoğaltılması oldukça kolaydır. Peki açelya çiçeği nasıl çoğaltılır? Açelya çiçeğini çoğaltmak için 2 yöntem bulunur:

  1. Tohum ile Çoğaltma Yöntemi
  2. Çelik ile Çoğaltma Yöntemi

Şimdi gelin, açelya çiçeği çoğaltma yöntemlerini daha yakından inceleyelim…

Tohum ile Açelya Çiçeği Çoğaltma Yöntemi

Açelya çiçeği çoğaltma dendiğinde akla ilk gelen yöntem, tohum ile çoğaltma yöntemidir. Tohum ekimi, açelya çiçeklerinin çoğaltılması için en kolay yöntemdir, ancak bu yöntemle çoğaltılan çiçeklerin ana bitkiyle aynı özelliklere sahip olmayabileceği de unutulmamalıdır.

  • İlk olarak, tohumları ekeceğiniz saksıyı ve toprağı ayarlamanız gerekir. Geniş bir saksı seçerek tohumları ekebilir ve filizlendirebilirsiniz.
  • Saksınız ve toprağınız hazırsa, tohumları aralıklarla ekmeye başlayabilirsiniz. Ancak tohumları yerleştirirken çok fazla derine ekmemeniz gerekir. Çünkü derine ektiğinizde filizlenme sürecini de geciktirmiş olursunuz.
  • Tohumların üzerini çok fazla toprakla doldurmamalısınız. Yalnızca tohumların üzerini kapatacak kadar toprak kullanmanız yeterli olacaktır. Böylece filizlenme sürecini kolaylaştırmış olursunuz.
  • Toprakla tohumları kapattıktan sonra can suyunu vererek filizlenmesini bekleyebilirsiniz. Filizlenme süreci genelde birkaç hafta sürer. Bu süreçte saksıyı direkt güneş ışığı altında tutmamalı ve çok fazla su vermemelisiniz.
  • Açelya çiçeğinin tohumları bir süre sonra filizlenir. Filizler toprak yüzeyine çıkmaya başladığında dikkatli bir şekilde ana topraktan ayırmanız gerekir. Ayırdığınız bu filizleri yine aynı dikkatle ayrı saksılara alabilirsiniz.
Çoğaltılan Açelya Çiçeği

Çelik ile Açelya Çiçeği Çoğaltma Yöntemi

Açelya çiçeği çoğaltma yöntemlerinden bir diğeri ise, çelik ile çoğaltma yöntemidir. Genel anlamıyla çiçekten aldığınız dalı köklendirip, köklendirdiğiniz dalı toprağa ekme ve çoğaltma işlemidir. Çelik yöntemi ile çoğaltma yapmak için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunur.

  • Öncelikle, olgun ve sağlıklı bir dal seçerek işe başlamanız gerekir. Seçtiğiniz dalın köklere yakın olan gövde kısmından olmasına dikkat etmelisiniz. 
  • Temiz ve keskin bir bıçak yardımıyla bu daldan bir parça kesmelisiniz. Kestiğiniz bu dalın üzerinde mutlaka 4-5 yaprak olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Kestiğiniz açelya çiçeği dalını, su dolu bir bardağa yerleştirebilirsiniz. Bir süre sonra çiçeğin köklendiğini göreceksiniz.
  • Köklenme yeterli düzeye ulaştığında dalı uygun bir saksıya ve toprağa alabilirsiniz.
  • Sonrasında can suyunu vererek açelya çiçeği çoğaltma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Açelya Çiçeği Ne Zaman Çoğaltılır?

Açelya nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını sizin için verdik. Peki açelya çiçeği ne zaman çoğaltılır? Her çiçek gibi açelya çiçeğini çoğaltmak için uygun bir dönem vardır. Mevsim koşulları, sıcaklık ve nem oranı dikkate alındığında en uygun dönem, ilkbahar aylarıdır. Özellikle nisan ayında açelya çiçeğini çoğaltabilirsiniz. Çoğaltma işlemi sırasında sıcaklığın çok düşük olmamasına ve aynı zamanda rüzgar alan bir ortam olmamasına da dikkat etmelisiniz.

Tek Başına Açelya Çiçeği

Açelya Çoğaltma İçin En İdeal Toprak ve Saksı Seçimi

Açelya çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunu merak edenler için, doğru toprak ve saksı seçimi en önemli unsurlardan biridir. Açelya, hafif asidik ve drenajı iyi olan toprakları tercih eder. Bu nedenle, açelya yetiştirmek için en uygun toprak, turba, perlit ve ince kum karışımıdır. Ayrıca, toprağın nem dengesini koruması için su tutma kapasitesinin iyi olması gerekmektedir. Saksı seçiminde ise, köklerin rahatça büyüyebilmesi için derin ve geniş saksılar tercih edilmelidir. Plastik saksılar yerine, açelyanın köklerinin hava almasını sağlayacak kilden yapılmış saksılar daha ideal bir ortam sunar.

Açelya nasıl çoğaltılır konusuna gelince, çoğaltma yöntemlerinde kullanılan saksının drenaj deliklerinin bulunması çok önemlidir. Tohum veya çelik yöntemiyle çoğaltma işlemi yaparken, saksının tabanına küçük taşlar veya çakıl eklemek fazla suyun süzülmesini sağlar. Toprak yapısının hafif ve geçirgen olmasına özen gösterilmelidir; bu da bitkinin kök çürümesi gibi sorunlardan korunmasını sağlar. Doğru saksı ve toprak seçimi, açelya çiçeğinin sağlıklı bir şekilde çoğaltılmasına ve uzun ömürlü olmasına katkı sağlar.

Tüm Püf Noktaları ile Açelya Çiçeği Bakımı yazımızı okuyarak, bu güzel çiçeğin bakımı hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Açelya Çiçeği Çoğaltmanın Püf Noktaları

  • Açelya çiçeği bakımı için olmazsa olmazlar arasında, budama gelir. Çoğaltma işlemi, budama yapmak için en uygun zamandır. Ancak budama yaparken çok hoyrat davranmamalı ve bitkiye zarar vermemelisiniz.
  • Çelik yöntemini tercih ettiyseniz, kesme işlemi sırasında bıçakla çok fazla gel-git yapmamanızı öneririz. Bu nedenle keskin bir bıçak kullanmanız oldukça önemlidir.
  • Açelya çiçeğini tohum yöntemi ile çoğaltmayı seçtiyseniz, tohumları ekme zamanına kadar tohumları böceklerden korumanız gerekir.
  • Tohum ile çoğaltma yönteminde, tohumları ekmeden 1 gün önce ılık suda bekletebilirsiniz. Ayrıca nemli bir bez içinde saklayarak da tohumları ekime hazırlayabilirsiniz.

Açelya çiçeği nasıl çoğaltılır, yazımızda öğrendiniz. Açelya çoğaltma yöntemlerini ve bu yöntemlerin uygulama adımlarını derlediğimiz bu yazımız, sizin için bir rehber niteliğinde olacak! Açelya nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını bulduktan sonra, başka bitkileri nasıl çoğaltabileceğinizi aşağıdaki yazılarımızdan öğrenebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu