Çiçek Bakımı

Kasımpatı Nasıl Çoğaltılır? Adım Adım Kasımpatı Çoğaltma Rehberi

Çoğaltma söz konusu olduğunda kasımpatı dalından tutar mı sorusu aklınıza geliyor olabilir. Kasımpatı nasıl çoğaltılır yazımızı inceleyerek en pratik yöntemleri kolaylıkla keşfedebilirsiniz.

Kasımpatı kökten ayırma ve tohum ekme yöntemleriyle çoğaltılabilir. Kasımpatının çoğaltılması için en uygun ay mayıs ayıdır. Çelikleri suya koyarak bir hafta bekleyin. Köklenen çelikleri ayrı ayrı 10 cm’lik saksılara koyun ve kökleri büyüme alanlarını doldurduğunda tekrar saksılayın. Tüm don riski geçtikten sonra, korunaklı, güneşli bir yerde nemli fakat iyi drene edilmiş toprağa ekin. Kasımpatı saksı değişimi nasıl yapılır yazımızı inceleyerek, saksı değişimine dair daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Birçok uzun ömürlü bahçe bitlisi gibi, dayanıklı krizantemler de birkaç yılda bir bölünmekten büyük fayda görür. Bu en iyi ilkbahar sonlarında yapılır ve aşırı kalabalığın azaltılmasına, bitkinin canlanmasına ve size birkaç ekstra bitki sağlanmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, eşit derecede kolay ve çok daha fazla bitki üreten bir çoğaltma yöntemi, kesimlerdir. Çelikler ilkbaharın sonlarında ve yazın başlarında alınabilir ve en iyi sabahları, günün sıcaklığından önce ve sürgünlerin şiştiği zaman alınır.

 Adım Adım Kasımpatı Nasıl Çoğaltma

  1. Alt yaprakları hemen çıkarın.

Bunu terlemeyi (bitki yapraklarından suyun buharlaşmasını) azaltmak için yapın.

  1. Kalan yaprakları temizleyin.

Çelikler güvenli bir şekilde elde edildikten sonra temizlenebilir ve sapları kısaltılabilir.

  1. Temiz bir kesim yapın.

Sap kesiminin temiz olduğundan ve çürümenin girme riskini oluşturabilecek pürüzlü kenarlar veya yırtıklar olmadığından emin olun ve transpriasyonu (su buharını) daha da azaltmak için kalan daha büyük yapraklar yarıya kadar kesilebilir.

  1. Kökünüzü bir saksıya yerleştirin.

Kesilmiş kesimler, zengin bir kompost ile doldurulmuş pişmiş toprak bir saksının kenarına yerleştirilmelidir. Pişmiş toprak nefes alabilir ve aktif köklenme bölgesine daha fazla oksijenin ulaşmasını sağlar.

  1. Bitkinin etrafındaki nemi koruyun.

Plastik torba, nemi korumanın etkili ve ucuz bir yoludur. Kesimler iyice sulandıktan sonra – kesimleri rahatsız etmemek için ince bir gül kullanarak – torbayı tencerenin üzerine yerleştirin. Yoğuşma çürüme ve gri küf riskini artıracağından, yaprakların torbanın iç kısmına temas etmemesi önemlidir. 

Kasımpatı Nasıl Çoğaltılır: Püf Noktalar

  • Bir ekim tepsisini veya saksısını perlit ile doldurun. Perliti sulayın ve kesimi dikmeye hazır olana kadar boşalmasına izin verin.
  • Sağlıklı, olgun bir krizantemden 10 – 15 cm uzunluğundaki bir sapı parmak uçlarınızla sıkıştırarak çıkarın. Alternatif olarak, sapı makas veya bahçe budayıcı ile çıkarabilirsiniz. Kesimin en az dört yaprak veya yaprak düğümü olduğundan emin olun – bir yaprağın gövdeden çıktığı küçük yumrular. Bitki iyi sulanırken sabahları kesimi yapın.
  • Sapın altını, en düşük yaprak düğümünün yaklaşık 5 -8 cm altından kesin. Temiz bir kesim yapmak için yeni bir tıraş bıçağı kullanın.
  • Yaprakları kesimin alt yarısından dikkatlice çekin.
  • Kesimi nemli perlitin içine yerleştirin. Sadece çıplak gövdenin dikildiğinden ve bir veya iki düğümün toprağın altında olduğundan emin olun. Kesimi, kalan yapraklar yukarıda olacak ve perlite değmeyecek şekilde yerleştirin. Birden fazla kesim ekiyorsanız, yaprakların birbirine değmemesi için kesimleri boşluk bırakın.
  • Kesimleri normalde sıcak bir odaya, parlak, dolaylı ışık alan bir yere koyun. Onları çok sıcak olabilecek güneşli bir pencerenin yanına koymayın.
  • Perliti her zaman hafif nemli tutmak için gerektiği kadar su kullanın. Fazla su vermeyin, çünkü çok fazla nem çeliklerin çürümesine neden olabilir.
  • Üç ila dört hafta içinde kökler için çelikleri kontrol edin. Tencerenin dibinden uzanan kökleri arayın. Perlitten bir kesimi dikkatli bir şekilde kaldırmak için bir kaşık da kullanabilirsiniz. Kökleri inceleyin ve kesimi hemen yeniden dikin. Kökler 5 cm uzunluğunda olduğunda kesimler ekilmeye hazırdır.
  • Kesimleri güneşli bir yere geri koyun ve saksı karışımını hafif nemli tutun. Krizantemleri kalıcı evlerine dikmeden önce genç bitkilerin dört ila altı hafta daha gelişmesine izin verin.
  • Köklendirme hormonu kesinlikle gerekli olmasa da, hormon genellikle kök gelişimini hızlandırır. Toz hormon kullanmak için bir parça mumlu kağıda az miktarda serpin. Kesimin alt 5 cm’lik kısmını ekimden hemen önce toz içinde yuvarlayın, ardından belirtildiği gibi dikin. Kullanılmayan tozu atın. Sıvı köklendirme hormonları da mevcuttur.
  • Büyüyen krizantem uçlarını sıkıştırmak, daha fazla çiçek içeren, dolgun, gür bir bitki üretir, çünkü sıkıştırma nemi ve besinleri bitki boyunca eşit olarak dağıtır. Her çekimin uçlarından yaklaşık 2,5 cm kaldırarak kökleri keser kesmez sıkıştırmaya başlayın. Yaz ortasına kadar her 2 haftada bir sıkıştırmaya devam edin.

Daha fazla bilgi ve ipucu için kasımpatı bakımı yazımızı ziyaret edebilirsiniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu