Çiçek Bakımı

Melisa Çiçeği Çoğaltma: Tüm Adımlarıyla Çoğaltma Rehberi

Kendine has kokusu ile herkesin beğenisini kazanan melisa çiçeğine yaşam alanlarında daha fazla yer açmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz! Cicek.com’daki bu yazımızda melisa çiçeği çoğaltma adımlarını sizin için derledik!

Melisa Çiçeği Çoğaltma

Her çiçek gibi melisa çiçeği de çoğaltılabilen türler arasında yer alır. Nefes kesen kokusuyla bu çiçek, yaşam alanlarını zenginleştirmek için oldukça tercih edilen bir türdür. Evde, ofiste, bahçede ya da balkonda yetiştirebileceğiniz melisa çiçeğini çoğaltmak için birkaç yöntem bulunur. Melisa çiçeğini çoğaltmak için; tohum yöntemi ile çoğaltma, daldırma yöntemi ile çoğaltma ve çelik yöntemi ile çoğaltma seçenekleri arasından size en uygun olan yöntemi tercih edebilirsiniz. Bu yöntemlerin uygulama adımlarını ve püf noktalarını ise yazımızda bulabilirsiniz. Melisa çiçeği çoğaltma yöntemlerini doğru bir şekilde uyguladığınızda, bu güzel çiçeği çoğaltmanın da ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz! Zarif yaprakları ve gövdesiyle melisa çiçeğini çoğaltmaya hazırsanız, başlayalım!

Tohum Yöntemi ile Çoğaltma

Bu yöntem, melisa çiçeği çoğaltma yöntemleri arasında ilk tercih edilen yöntemdir. Yeterli sayıda tohuma sahipseniz, dilediğiniz sayıda melisa çiçeğine kavuşabilirsiniz. Elinizdeki tohumların kaliteli olduğundan eminseniz ve çiçeğe uygun toprağa, saksıya sahipseniz melisa çiçeğini çoğaltabilirsiniz!

  • İlk olarak tohumları ekeceğiniz saksıyı ve toprağı ayarlamanız gerekir. Geniş bir saksı seçerek tohumları ekebilir ve filizlendirebilirsiniz.
  • Saksınız ve toprağınız hazırsa tohumları aralıklarla ekmeye başlayabilirsiniz. Ancak tohumları yerleştirirken çok fazla derine ekmemeniz gerekir. Çünkü derine ektiğinizde filizlenme sürecini de geciktirmiş olursunuz.
  • Melisa çiçeğinin tohumlarını ektikten sonra, tohumların üzerini çok fazla toprakla doldurmamalısınız. Yalnızca tohumların üzerini kapatacak kadar toprak kullanmanız yeterli olacaktır. Böylece filizlenme sürecini kolaylaştırmış olursunuz.
  • Toprakla tohumları kapattıktan sonra can suyunu vererek filizlenmesini bekleyebilirsiniz. Filizlenme süreci genelde birkaç hafta sürer. Bu süreçte saksıyı direkt güneş ışığı altında tutmamalı ve çok fazla su vermemelisiniz.
  • Melisa çiçeğinin tohumları bir süre sonra filizlenir. Filizler toprak yüzeyine çıkmaya başladığında dikkatli bir şekilde ana topraktan ayırmanız gerekir. Ayırdığınız bu filizleri yine aynı dikkatle ayrı saksılara alabilirsiniz.
Yakın Planda Melisa Çiçeği

Daldırma Yöntemi ile Çoğaltma

Melisa çiçeği çoğaltma yöntemlerinden bir diğeri de, daldırma yöntemi ile çoğaltmadır. Bu yöntem zor gibi görünse de, aslında birkaç kolay adıma sahiptir. Siz de aşağıdaki adımları uygulayarak melisa çiçeğini kolay bir şekilde çoğaltabilirsiniz.

  • Öncelikle çoğaltma yapacağınız melisa çiçeğinin olgun ve yetişkin olmasına dikkat etmelisiniz. 
  • Sonrasında bu bitkiden esnek ve uzun bir dal seçmelisiniz. Bu dalın sağlıklı olması ve üzerinde en az 3-4 yaprak bulunması oldukça önemlidir.
  • Seçtiğiniz bu esnek dalı hiç koparmadan eğmeniz gerekir. Eğdiğiniz kısmı toprağın altına gömerek üzerini toprakla kapatabilirsiniz.
  • Birkaç hafta sonra toprağın altındaki kısım köklenecektir. İşte bu süreçte dikkatli bir şekilde köklenen bölümü ayırmanız gerekir. Keskin bir makas ve bıçak kullanarak bu ayırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ayırdığınız kısmı uygun bir saksıya ve toprağa dikerek can suyunu verebilirsiniz.

Çelik Yöntemi ile Çoğaltma

Melisa çiçeğini çoğaltmak için en çok tercih edilen yöntemlerden biri de çelik yöntemi ile çoğaltmadır. Genel anlamıyla melisa çiçeğinden aldığınız dalı köklendirip, köklendirdiğiniz dalı toprağa ekme ve çoğaltma işlemidir. Çelik yöntemi ile çoğaltma yapmak için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunur.

  • Öncelikle melisa çiçeğinden sağlıklı ve olgun bir dal seçmelisiniz. Seçtiğiniz bu dal, köklere yakın olan gövde kısmından alınmalıdır.
  • Sonrasında temiz ve keskin bir bıçak yardımıyla bu daldan 10-15 cm’lik bir parça kesmelisiniz. Kestiğiniz bu dalın üzerinde mutlaka 4-5 yaprak olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Kestiğiniz melisa çiçeği dalını, su dolu bir bardağa yerleştirebilirsiniz. Bir süre sonra melisa çiçeğinin köklendiğini göreceksiniz.
  • Köklenme yeterli düzeye ulaştığında dalı uygun bir saksıya ve toprağa alabilirsiniz. Can suyunu vererek melisa çiçeğini çoğaltabilirsiniz.
Saksıda Melisa Çiçeği

Melisa Çiçeği Ne Zaman Çoğaltılır?

Melisa çiçeğini çoğaltmak her ne kadar kolay olsa da, bu zarif bitkiyi istediğiniz her an çoğaltamayacağınızı bilmeniz gerekir. Çünkü bir bitkinin çoğaltılabilmesi için uygun ortam koşullarının sağlanması gerekir. Özellikle mevsim sıcaklığı ve bitkinin çiçeklenme dönemi, çoğaltma zamanını belirler. Melisa çiçeği çoğaltma için en uygun dönem nisan ayıdır. Eğer tohum ile çoğaltma yöntemini tercih ettiyseniz, nisan ayında ektiğiniz tohumların sonbaharda çiçek verdiğini göreceksiniz. İlkbahar aylarındaki mevsim sıcaklığı ve nem oranı, bitkinin çoğaltılması için en uygun dönemdir. Siz de sağlıklı bir çoğaltma süreci geçirmek istiyorsanız, seçtiğiniz yöntem hangisi olursa olsun ilkbahar dönemini tercih etmelisiniz!

Melisa Çiçeğini Çoğaltmanın Püf Noktaları

  • Bu güzel çiçeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için bulunduğu ortamın sıcaklığının çok düşmemesi gerekir. Çünkü melisa çiçeği tropik bir bitkidir ve sıcağı sever.
  • Melisa çiçeğini tohum yöntemi ile çoğaltmayı seçtiyseniz, tohumları ekme zamanına kadar tohumları böceklerden korumanız gerekir. Böylece sağlıklı bir melisa çiçeği elde edebilirsiniz.
  • Tohum ile çoğaltma yönteminde, tohumları ekmeden 1 gün önce ılık suda bekletebilirsiniz. Ayrıca nemli bir bez içinde saklayarak da tohumları ekime hazırlayabilirsiniz.
  • Daldırma yöntemini tercih ettiyseniz, bitkinizin çok genç olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer elinizde genç bir bitki varsa, bu yöntemi kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Cicek.com’daki bu yazımızda, melisa çiçeği çoğaltma yöntemlerini ve bu yöntemlerin adımlarını sizin için bir araya getirdik! Narin yaprakları ve benzersiz kokusu ile melisa çiçeğini çoğaltmak için aradığınız her şey rehber niteliğindeki bu yazımızda sizi bekliyor!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu