Çiçek Bakımı

Kaktüs Bakımı: Püf Noktaları Nelerdir?

Evde, ofiste, yaşam alanlarının her bir köşesinde karşımıza çıkan ve görünümü ile göz dolduran kaktüs bitkisinin tüm bakım aşamaları, Cicek.com’daki bu yazımızda sizi bekliyor!

Adını Yunanca’daki “kaktos” kelimesinden alan kaktüslerin birçoğu, dünyanın en kurak yerlerinden biri olan Atacama Çölü’nde yaşıyor. Ama bu durum, yaşam alanlarımızda onlara sağlıklı bir şekilde bakmamıza engel olmuyor. Evde kaktüs bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını, bu yazımızda bulacaksınız! Hazırsanız, başlayalım…

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Evde kaktüs bakımı yaparken, işe önce doğru saksıyı seçmekle başlayın.

Kaktüsler genellikle küçük saksılarda satılan bitkilerdir. Ancak kaktüsün bu saksıda sağlıklı bir şekilde yetişmesi mümkün değildir. Kaktüs satın aldıktan sonra yapacağınız ilk şey, saksısını değiştirmek olmalıdır. İlk saksısından çıkardıktan sonra, bu saksıdan biraz daha büyük olan başka bir saksıya yerleştirmeniz gerekiyor. Yeni saksının da çok büyük olmaması gerekir. Nispeten küçük boyutlarda bir saksı olması önemlidir. Böylece kaktüs saksıya daha rahat tutunur ve daha sağlıklı büyür.

  1. Toprak kalitesinin kaktüs bakımında ne kadar önemli olduğunu unutmayın.

Genel olarak çiçek toprağı ve kalın kum karışımından elde edilen topraklarda yaşayan kaktüsler, daha verimli yetişirler. Çünkü bu toprak karışımı, onların yaşadıkları yer olan çöl ortamına en yakın karışımdır. Toprağı mutlaka suyu geçirmelidir ve kireçli olmamalıdır. Kaktüs bitkisi suyu fazla sevmediğinden, fazla gelen suyu bu geçirgen toprak aracılığı ile atabilmelidir. Ayrıca kalın kum karışımı kaktüsün köklerinin de rahat etmesini ve doğru büyümesini kolaylaştırır. 

  1. Sulamayı doğru yapın ve kaktüsün sağlıklı büyümesini sağlayın.

Kaktüsler, fazla su sevmeyen bitkiler olarak tanınırlar. Genellikle fazla sulamadan dolayı çürür ve ölürler. Mart ve ağustos ayları arasındaki dönem, sulamaya en ihtiyaç duydukları dönemdir. Bu aylarda sulama yapılan havanın mutlaka güneşli ve sıcak olması gerekir. kış aylarında ise suyu depoladıkları için sulanmaya ihtiyaç duymazlar. Kaktüs sulama işlemini yaparken öncelikle toprağı parmağınızla kontrol etmenizi öneririz. Toprağın üst kısmı kuru olsa da içini de kontrol edip kuruluğundan emin olmanız gerekir.

  1. Bol güneş ışığı ve sıcak hava sayesinde sağlıklı kaktüslere merhaba!

Yapıları gereği sıcak havayı çok severler. 40 dereceye kadar sıcaklıkta sağlıklı bir şekilde büyüyen kaktüsler, sıcaklığın eksiye düştüğü hava şartlarında hastalanıp çürüyebilirler. Bu nedenle kaktüsleri birer yaz bitkisi olarak konumlandırmak pek de yanlış olmaz. Sıcağı seven kaktüsler aynı zamanda bol güneş ışığı altında da uzun süre yaşayabilirler. Yaşam alanlarınızda yer alan pencere pervazları ya da balkonlar, kaktüs yetiştirmek için en uygun alanlardır.

  1. Sıra geldi kaktüsleri çoğaltmaya ve minik bir kaktüs bahçesi yaratmaya!

Çoğaltma işlemini yaparken yavru kökünden temiz bir bıçak yardımı ile ayırmalısınız. Ayırma işleminde bıçak kullanacağınız için kaktüse zarar vermemeye ve hassas davranmaya özen gösterin. Yavru kökü ayırdığınızda zaman kaybetmeden diğer saksıya aktarmanız ve yerleştirmeniz gerekir. Kökü saksının en derinine kadar ekmeniz, yavru kökün toprağını sevmesini de kolaylaştırır. Eğer elinizde tek bir yavru kök varsa bu işlemi ertelemeniz daha doğru olacaktır. Çünkü en az iki yavru kök ile birlikte daha başarılı sonuç alabilirsiniz.

Kaktüs Bakımı: Püf Noktalar

  • Toprağının içerisine ufak ponza taşı da eklerseniz, daha verimli bir büyüme elde edebilirsiniz.
  • Sulama işlemini sabah erken saatlerde ya da akşam geç saatlerde yapmanızı öneririz. Bu saatler kaktüsün suya en çok ihtiyaç duyduğu saatlerdir.
  • Kaktüs sulamasını sadece üstten değil, alttan da yapabilirsiniz. Saksının deliklerinden suyu dikkatli bir şekilde dökerek her tarafının eşit oranda sulanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Eğer evinizde bir zebra kaktüs varsa, zebra kaktüs bakımı konusunda da yukarıdaki önerilerimizi uygulayabilirsiniz. Zebra sukulent bakımı zor gibi görünür. Ne kadar kolay ve eğlenceli olduğunu siz de göreceksiniz.
  • Saksınızda birden fazla kaktüs varsa ve bu kaktüslerden biri hastalanıp çürümeye başladıysa, hasta olan kaktüsü saksıdan ayırmanız gerekir. Sonrasında bu kaktüsü başka bir saksıya dikmeniz gerekir.

Kaktüs Bakımı: Sıkça Sorulan Sorular

En hızlı nasıl büyür?

Bu bitkilerin hemen hepsi, bol güneş ışığını ve sıcak havayı çok seviyor. Uygun ortam oluşturulduğunda ve sulama, gübreleme gibi bakımlar yapıldığında kaktüsün büyümesi de hız kazanır. Evde veya ofiste yetiştirdiğiniz kaktüsün, doğrudan güneş ışığı altında kalmamasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca sık sık sulamamalısınız. Sulama, ışık, sıcaklık ve nem oranına dikkat ettiğinizde kaktüs hızlı bir şekilde büyüyecektir.

Çiçek açması için ne yapmalı?

Bu küçük bitkiler, senede bir kez çiçek açar. Açan çiçekler, 1 ay kadar canlı kalır. Sonrasında dökülen çiçekler her yıl belli zamanda yeniden açar ve bu döngü sürekli tekrarlanır. Eğer kaktüsün çiçek açmasını istiyorsanız tüm bakım koşullarını uygulamanız gerekmektedir. Kış aylarında suyu çok sevmeyen, bahar ve yaz aylarında doğru oranda sulanan kaktüs, sonunda çiçek açacaktır. Bu sıklık yazın ayda bir, maksimum 2 kere sulama şeklinde olmalıdır. 

Kaktüse vitamin olarak ne verilir?

Genelde kaktüsler yavaş büyüdükleri ve narin oldukları için takviye besinlere ihtiyaç duyarlar. Vitaminler de bu besinler arasında yer alır. Aslında vitamin vermek demek, ona suni gübre vermek demektir. Suni gübre seçiminde azotu az, fosfor ve potasyum miktarı fazla olan gübreleri tercih etmeniz gerekir. Çiçekçilerde “çiçek coşturan” ya da “çiçek açtırıcı vitamin” olarak bilinen vitaminleri temin edebilirsiniz. Eğer fosfor kaynaklı bir vitamin aldıysanız, bu ürünü ilkbahar ve yaz aylarında kullanmanız gerekir.

Kışın nerede durmalı?

Hava sıcaklığının 10 dereceden aşağı düşmeye başladığı koşullarda soğuk ve yağışlı havadan mutlaka korunmalıdır. Bahar ve yaz aylarında balkonda olmayı seven kaktüsler, kış aylarında balkonda ise mutlaka içeri alınmalıdır. Eğer içeri alamadığınız bir durum varsa, üzeri poşet ya da hava alan bir kumaş ile kapatabilirsiniz. Böylece bitkiyi soğuktan koruyabilirsiniz. Kış aylarında ev veya ofis ortamında bakmak istediğiniz kaktüsün yeri ise mutlaka çok havadar olmalı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu