Çiçek Bakımı

Sinekkapan Bitkisi Bakımı (Venüs Bitkisi Bakımı)

Görünümüyle tüm dikkatleri üzerine çeken, eğlenceli ve bir o kadar da ilginç bir bitki arayışındaysanız, tercihinizi sinekkapan bitkisinden yana yapabilirsiniz. Venüs bitkisi olarak da bilinen sinekkapan bitkisi bakımı hakkında merak ettiklerinizi ve bakım aşamalarını Cicek.com’daki bu yazımızda sizin için derledik.

Yakın Planda Sinekkapan Bitkisi

Kuzey ve Güney Carolina’ya özgü olan sinekkapanı bitkisi, daha çok bataklık bölgelerde yaşayan çok yıllık bitkilerdendir. Hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda kolayca yetiştirilebilen bu bitki, etçil bitkiler kategorisinde yer alır. Venüs bitkisi olarak da bilinen bu bitki, yapısı gereği böcekleri ve sinekleri yakalar ve sindirir. Doğru bakım koşullarını sağladığınızda ev ya da ofiste, balkon ya da bahçede uzun süre yaşar ve sinek yakalama performansını sergiler. Ancak yine de onun için en doğru ortam dış mekanlardır. Siz de bu benzersiz bitkiye yaşam alanlarınızda yer açmak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, onu daha yakından tanımaya başlamalısınız…

Sinekkapan Bitkisi Nedir?

Sinekkapan Çiçeğinin Dişleri

Sinekkapan, venüs bitkisi ya da dionaea muscipula… Onu özel kılan adı değil, ilginç özelliği! Bu bitkiye sinekkapan denmesinin bir nedeni var; dişleri arasında tuzağa düşürdüğü böcekleri enzimlerle eriten bu özel bitki, etçil bitkiler arasında yer alır. Peki böcekleri ya da sinekleri yemesinin nedeni ne? Sinekkapan bitkisi bu hayvanları enzimleri ile eriterek topraktan alamadığı azot, potasyum, kalsiyum gibi birçok besin ihtiyacını karşılıyor. İşte bu nedenle diğer böceklere ya da sineklere ihtiyaç duyuyor. Etçil bitkiler arasında en çok bilinenlerden olan sinekkapan bitkisi, bu nedenle çok özel ve ilginç…

Sinekkapan Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır?

Venüs Çiçeği

Öncelikle sinekkapanı bitkisinin bakımını doğru bir şekilde yapmak için, neye ihtiyacı olduğunu anlamalısınız. Aslında diğer tüm bitkiler gibi, sinekkapanı bitkisinin büyümesi ve sağlıklı bir şekilde gelişmesi için ihtiyaç duyduğu şey, nerede geliştiğine ve doğal ortamından neye ihtiyaç duyduğuna oldukça bağlıdır. Bitkiyi gözlemleyerek ve ne istediğine kulak vererek, temel bakımını gerçekleştirebilirsiniz. Diğer bitkilere bakarken göz önünde bulundurduğunuz faktörlerin birçoğu, bir Venüs bitkisinin bakımı söz konusu olduğunda da uygulanmalıdır. Bu faktörler; ışık, yetiştirme ortamı, toprak, su ve beslenmedir. Tüm bunlara dikkat edip uygun koşulları sağladığınızda, sinekkapan bitkisi bakımı konusunda bir uzman olabilirsiniz.

Sinekkapan Bitkisinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Sinekkapanı Bitkisinin Toprağı

Sinekkapan bitkisinin doğal yaşam alanının bataklıklar olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle nemli toprakları oldukça severler. Toprağı nemli olsa da, drenajı da yüksek olmalıdır. Toprağının asidik özelliklere sahip olması da oldukça önemlidir. Aslında bu özel toprak gereksinimleri göz önüne alındığında, bir bataklık oluşturmadığınız sürece doğrudan toprağa dikmek oldukça sakıncalıdır. Bu nedenle sinekkapan bitkisi bakımı için en doğru toprak; üçte bir kum ve üçte iki sphagnum turba yosununun karışımıdır. Bu karışım iyi bir drenaj ve nemlilik sağlar. Hiçbir şekilde gübre ve kireç eklenmemesi gerekir. Aynı zamanda bahçe toprağı da kesinlikle kullanılmamalıdır. Kısacası sinekkapan bitkisi, toprağının sürekli nemli kalmasını istemez ancak kuru toprakta da uzun süre yaşayamaz.

Sinekkapan Bitkisinin Sulaması Nasıl Olmalıdır?

Tepe Açıdan Venüs Bitkisi

Venüs bitkisi suyu seven bitki türleri arasında yer alır. Sürekli nemli tutulması gerekir ve bu nedenle sulama sıklığı oldukça önemlidir. Genellikle her 2-3 günde bir sulama yapmanız gerekir. Ancak yine de aşırı sulama yapmamanızı tavsiye ederiz. Sulama miktarını toprağını kontrol ederek de ayarlayabilirsiniz. Kontrol ederken bitkinin toprağının asla kurumaması gerektiğini unutmamalısınız. Sinekkapan bitkisini sularken kullandığınız suyun musluk suyu olmamasına dikkat etmelisiniz. İçme suyu ya da iyice dinlendirilmiş bir musluk suyu kullanabilirsiniz ancak musluk suyunun içinde bitkiye zarar veren mineraller olduğunu bilmenizde fayda var.

Venüs Bitkisi Güneşi Sever Mi?

Yakın Planda Venüs Bitkisi

Hem de çok! Etçil bitkiler genel olarak güneş ışığına fazlasıyla ihtiyaç duyarlar. Sinekkapan bitkisi de bir etçil olduğu için, bol güneş ışığı sever. Eğer bitkiyi açık havada yetiştiriyorsanız, günde en az 4 saat doğrudan güneş ışığı almasına özen göstermelisiniz. Doğrudan güneş ışığı aldıktan sonra 2-3 saat de aydınlık ortamda kalmasında fayda var. Sinekkapan bitkisini ev ortamında yetiştiriyorsanız, günde en az 6 saat tam güneş alan bir pencere önünde konumlandırmalısınız. Özellikle gelişim döneminde güneş ışığına ve ısıya ihtiyaç duyan venüs bitkisi, ne kadar çok güneş ışığı alırlarsa o kadar hızlı büyürler. İç mekanda büyüttüğünüz sinekkapan bitkisini yaz geldiğinde balkon ya da pencere önü gibi dış mekanlara almanızda fayda var.

Sinekkapan Bitkisi Bakımının Püf Noktaları

  • Venüs bitkisi suyu çok sever ancak saksının altında kalan fazla miktarda suyun boşaltılması gerekir. Böylece bitkinin çürümesinin ve ölmesinin önüne geçebilirsiniz.
  • Sinekkapan bitkisi bakımı için en önemli püf noktalardan biri, bitkiyi günde 12-16 saat aralığında güneş ışığına maruz bırakmaktır. Yani güneş gökyüzünde olduğu sürece, sinekkapan bitkisi güneşten faydalanmalıdır.
  • Sanılanın aksine Venüs bitkisi insanlar ve evcil hayvanlar için zehirli bir bitki değildir. Parmağınızı dişleri arasına yerleştirdiğinizde bile size zarar verecek yapıda değildir. Yine de bunu sürekli tekrarlamak, bitkinin enerjisini yok eder ve ölmesine neden olur.
  • Sinekkapan bitkisi, etçil olmasına rağmen 1-2 ay süreyle böcek yemeden yaşamını sürdürebilir. Eğer dış mekanda yetiştiriyorsanız, doğal döngü içinde ihtiyacı olan yiyeceği kendisi bulur ve yer. Ancak ev ortamında yetiştirdiğinizde düzenli aralıklarla akşam yemeği vermeniz gerekir.
  • Besleme yaparken bitkinin tuzağının üçte birinden büyük böcek vermemeniz gerekir. Canlı sinekler ile beslemek zor olabilir bu nedenle küçük böcekler, örümcekler ve tırtıllar kullanılabilir.
  • Sinekkapanı bitkisi kış aylarında cansız görünebilir ancak sadece kış uykusunda olduğunu bilmeniz gerekir. Kış aylarında bitkinin ölmemesi için 0 ila 10°C arasında tutmanız gerekir.

Sinekkapan bitkisi bakımı hakkında merak ettiğiniz soruların cevapları, yukarıdaki yazımızda sizi bekliyor! Siz de oldukça dikkat çekici olan bu bitkiye yaşam alanlarınızda yer açarak istenmeyen sineklerden kurtulabilirsiniz! 🙂 

Lisyantus Çiçeği Bakımı: Zarafetiyle Büyüleyen Renkler

Tillandsia Bakımı: Yaşam Alanlarının Havasını Değiştirin

Madagaskar Dragon Ağacı Bakımı: Göğü Delen Yapraklar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu