Çiçek Bakımı

Orkide Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Orkideler, özel bakım ihtiyacı duyan ama bakımı aslında sanıldığı kadar zor olmayan çiçeklerdir. Orkide bakımının en önemli aşamalarından olan saksı değişimi, belirli adımların uygulanması gereken bir yöntemdir. Cicek.com’daki bu yazımızda orkide saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını bulacaksınız.

Saksıda Pembe Orkide Çiçeği

Tüm çiçeklerde olduğu gibi, orkideler de bazı zamanlarda saksı değişimine ihtiyaç duyar. Ancak çok sık aralıklarla ya da değişime yönelik herhangi bir durum gözlenmeden saksı değişimi yapmak doğru değildir. Orkide çiçeğinin sağlıklı büyümesi için en önemli aşamalardan biri olan saksı değişiminin, doğru uygulanması gerekir. Aşağıdaki yazımızda sizin için sırayla tüm adımları, püf noktalarını, saksı değişim zamanını ve sonraki bakım aşamalarını derledik. Siz de orkide saksı değişimi nasıl yapılır merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz!

Adım Adım Saksı Değişimi

Yakın Planda Pembe Orkideler

Saksı değişimi, aşamaları olan bir süreçtir. Bu aşamaların tek tek uygulanması gerekir. Aşağıdaki adımlara dikkat ettiğinizde, orkide çiçeğinin saksı değişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

  • Saksı değişimi yaparken ilk olarak saksıyı ters çevirmeniz gerekir. Bunu yaparken bir elinizle saksıyı tutup, bir elinizle de orkide çiçeğinin gövdesini tutmalısınız. Çünkü normal şekilde duran bir saksıdan orkideyi çekip çıkarmak, bitkiye zarar verecektir.
  • Yukarıdaki pozisyonu uyguladığınızda bitkiyi hafifçe silkeleyerek saksıdan çıkarabilirsiniz.
  • Saksı çıktıktan sonra, köklerinde kalan saksı harcını temizlemeniz gerekir. Çünkü yeni saksıya bu harcı taşımak, bitki hastalıklarına neden olur. Bu işlemi yaparken bitkiyi sallamanız yeterli olacaktır ancak hala temizlenmediyse suya tutarak kökleri arındırabilirsiniz.
  • Kökleri temizlemenin bir sonraki adımı ise çürümüş olanları ayırmaktır. Keskin ve temiz makas yardımıyla çürüyen kökleri ayırabilirsiniz.
  • Şimdi sıra saksıya geldi! Saksı altına drenajı artırmak için iri boyutlu çakıl taşları koyabilirsiniz. 
  • Yeni çıkan yavru sürgünlerin ve orkidenin yapraklarının saksı harcının altında kalmamasına dikkat ederek bitkiyi saksının ortasına yerleştirebilirsiniz. Sonrasında saksı harcı ile kalan kısımları doldurabilirsiniz.
  • Son aşama olarak ellerinizle harcı bitkinin köklerine doğru bastırabilirsiniz. Bu işlemden sonra saksıyı zemine sertçe vurarak harcın köklerin içine tam olarak yerleşmesini de sağlayabilirsiniz.

Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boş Geometrik Saksı

Saksı değişiminin en temel malzemesi saksıdır. İyi ve doğru bir saksı seçmek, orkide çiçeğinin yerini sevmesini ve adapte olmasını da kolaylaştırır. Orkide saksı değişimi için ihtiyacınız olan saksı özelliklerini sizin için derledik!

  • Orkideler diğer bitkiler gibi saksı değişiminde, mevcut saksısından daha büyük bir saksıya ihtiyaç duyarlar. Ama sadece 1 numara büyük bir saksı yeterli olacaktır.
  • Orkideniz için şeffaf saksı tercih edebilirsiniz. Çünkü içi gözüktüğü için narin bir çiçek olan orkidenin kök gelişimini izleyebilirsiniz. İçerisinde böcek olup olmadığını ya da sulamaya ihtiyaç duyup duymadığını da görebilirsiniz.
  • Daha geçirgen bir saksı seçmenin bir diğer faydası da, orkidenin köklerinin direkt güneş ışığı almasını sağlamaktır. Çünkü orkidenin kökleri klorofil içerir ve tıpkı yapraklar gibi fotosentez yapar.
  • Saksı seçiminiz ne olursa olsun, drenajlı bir saksı seçmenizde fayda var. Köklerin emmediği fazla sular, bu delikler yardımıyla saksı tabağına akar.

Orkide Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Elde Tutulan Frezya Buketi

Orkideler genel olarak 2-3 yılda bir saksı değişimine ihtiyaç duyar. Ancak bu sürenin daha kısa zaman diliminde gerçekleşmesi için bazı durumlar da vardır. Saksı harcındaki bozulmalar, en önemli nedenlerden biridir. Örneğin; saksı harcındaki tuz azaldığında köklerinde kahverengi renkler ve çürümeler meydana gelir. Böyle bir durum, size bitkinin saksısını değiştirmeniz gerektiğini hatırlatır. Zaten asıl amaç, saksı harcını yenilemek olduğu için köklerde meydana gelen herhangi bir değişiklik, sizi saksı değiştirmeye yönlendirir. Bu olumsuz durumlar yaşanmadığında ise birkaç yılda bir saksı değiştirebilirsiniz. Saksı değişimi için en uygun zaman ise çiçeklenmeden hemen sonra olan dönemdir. Eğer orkide çiçeklenmediyse, ilkbahar aylarında saksısını değiştirebilirsiniz.

Saksı Değişiminden Sonra Orkide Bakımı

Yakın Planda Mor Frezya Çiçeği

Saksı değişimi yaptıktan sonra orkideyi bir önceki saksısındaki bakım uygulamalarıyla büyütebilirsiniz. Sulama sıklığı, güneş ışığına duyduğu ihtiyaç, nemlilik oranı yeni saksıya geçtiğinde değişmez. Sadece daha kolay adapte olması için saksı değişiminden sonra yerini değiştirmemenizde fayda var. Her iki şekilde yapılan değişiklik, orkide çiçeğinin uyum sürecini zorlaştıracaktır.

Orkide Saksı Değişiminin Püf Noktaları

  • Saksı değişimi sırasında orkide çiçeğinin tabanında çürümüş kökler fazla ise ve bu kökler temizlendiğinde kök sayısı azalıyorsa, büyük bir saksıya geçmenize gerek yoktur. Aynı boyutta bir saksıya transfer edebilirsiniz. 
  • Eğer kökleri canlıysa ve büyümeye devam ediyorsa, mutlaka bir büyük boy saksıya geçmelisiniz. Böylece köklerin sıkışmasını da önlersiniz.
  • Saksı seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da, bitkinin yaşıdır. Genç bir orkide gelişimini sürdürmeye devam eder ve saksısı büyütülebilir ancak yaşlı orkideler için buna ihtiyaç yoktur.
  • Eğer tek başına şeffaf saksı kullanmak istemiyorsanız, bitkinin asıl saksını şeffaf seçip, bir büyük saksının içine yerleştirebilirsiniz. Böylece zaman zaman şeffaf saksı ile çıkarıp havalandırma yapabilirsiniz.

Tüm bakım aşamalarını, adımları ve püf noktalarını uyguladığınızda, orkideyi sağlıklı bir şekilde yetiştirmeye devam edebilirsiniz. Yukarıdaki yazımızda, orkide saksı değişimi nasıl yapılır, adım adım göreceksiniz! Bu narin ve aynı zamanda gösterişli çiçeğin tüm bakım aşamalarını öğrenmek için aşağıda yer alan yazıları da okuyabilirsiniz.

Orkide Bakımı: Sulama Önerileri, Saksı Değişimi ve Budama Teknikleri

Orkide Nasıl Çoğaltılır? Adım Adım Orkide Çoğaltma Rehberi

Salon Çiçekleri: Evinizin Dekorasyonunu Zenginleştirin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu