Çiçek Bakımı

Çelikleme Yöntemi ile Bambu Çoğaltma

Yaşam alanlarını zenginleştiren bambu bitkisini çoğaltmak için tek bir yöntem var: Çelikleme Yöntemi! Cicek.com’daki bu yazımızda en etkili bambu çoğaltma yönteminin tüm detaylarını bulacaksınız!

Çelik Yöntemi ile Bambu Çoğaltma

Bambu bitkisine evinde yer açan, ondan bir daha vazgeçemiyor! Siz de yaşam alanınızın her yerinde bambu bitkisine yer açmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Bambu çiçeği çoğaltma yöntemi olan çelikleme yönteminin tüm uygulama adımlarını ve püf noktalarını aşağıda sizin için derledik!

Çelikleme Yöntemi Nedir?

Uygulanması en kolay olan çoğaltma yöntemleri arasında çelikleme yöntemi ilk sıralarda gelir. Önce çelik nedir, bunu öğrenelim… Yeni bir bitki elde etmek için mevcut bitkiden kök, dal ya da yapraklarından parça kesilerek ayrılan parçalara “çelik” denir. Ayrılan bu parçalar yani çelikler, uygun koşullarda tutularak bir süre çimlendirilir. Çimlenme tamamlandıktan sonra ise toprağa dikilir ve yeni bir bitki elde edilir. İşte çelikleme yöntemi en basit anlamda bu süreçten ibarettir. Diğer çoğaltma yöntemlerinden farkı, bu yöntem sayesinde çoğaltma yaptığınız bitkinin bir kopyasını elde etmenizdir.

Çelikleme Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Bambu bitkisi çoğaltma, yalnızca çelikleme yöntemi ile gerçekleşmektedir. Aşağıdaki adımları uygulayarak bambu bitkisinden yeni bambular elde edebilir ve çoğaltma işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

  • Öncelikle bambu bitkisinin ana gövdesini kontrol ederek sağlıklı ve olgun bir sürgün bulmanız gerekir.
  • Bulduğunuz sürgünü temiz ve keskin bir bıçak yardımıyla, ana gövdeye zarar vermeyecek şekilde ayırmalısınız.
  • Ayırdığınız bu sürgün, aslında bir çeliktir. Bu çeliğin alt kısmını temizleyerek köklenmesi için su dolu bir kavanoza ya da bardağa yerleştirebilirsiniz.
  • Sap kısmının 3-5 cm’lik kısmının suyun içerisinde kalması yeterlidir.
  • Bir süre sonra bambu köklenmeye başlar. Köklenme başladıktan sonra daha derin bir suyun içine almanız gerekir.
  • Köklenme tamamen gerçekleştiğinde uygun bir toprakla doldurulan saksıya dikebilirsiniz. Bambu bitkisinin bir süre sonra büyüdüğünü siz de göreceksiniz.
Saksıda Bambu Bitkisi
Close-up view of lucky bamboo plant trip in a decorative white pot.

Bambu Ne Zaman Çoğaltılır?

Bambu çoğaltma işlemi, çelikleme yöntemi ile gerçekleştirilir. Bu yöntemin en büyük avantajı, her mevsimde uygulanmasıdır. Bu sayede bambu çiçeğini dilediğiniz zaman çoğaltabilirsiniz. Böylece yaşam alanlarınızın her yerinde birçok bambu bitkisine yer verebilirsiniz. Yılın her mevsiminde kolaylıkla çoğaltılabilen bambu bitkisini, havanın ısınmaya başladığı ilkbahar mevsiminde de çoğaltabilirsiniz. Böylece çoğaltma yaptıktan sonra bitkinin şoka girme ihtimalini de en aza indirirsiniz.

Bambu Çoğaltmanın Püf Noktaları

  • Hem çelik elde ettiğiniz ana bitkiye, hem de yeni bitkiye bakım yapmanız gerekir. Sulama miktarına, güneşe olan ihtiyacına ve toprağının uygun olmasına dikkat ettiğinizde, her iki bitkinin de bakımını tamamlamış olursunuz.
  • Hasta olan ya da yaralanmış bambudan çelik alınmamalıdır. Aksi halde ana bitkiye zarar verebilirsiniz. Üstelik bambu çoğaltma yöntemi de başarısız olur.
  • Eğer genç bir bambuya sahipseniz, çoğaltma yapmanızı tavsiye etmeyiz. Çünkü genç bitkilerden çelikleme yöntemi ile çoğaltma yapmak, bitkiye zarar verir.
  • Çelikleme yapacağınız sürgünlerin en az 7 cm uzunluğunda olmasına dikkat etmelisiniz.

İşte bambu çiçeği çoğaltma adımları bu kadar kolay ve pratik! Siz de bir bambu yapraktan çoğaltma yöntemi olan çelikleme yönteminin tüm adımlarını ve püf noktalarını yazımızda bulabilirsiniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu