Çiçek Bakımı

Çiçek Böceklenmesi: Çiçek Kurtaran Bilgiler

Çok sevdiğiniz çiçekleriniz, zaman zaman böceklenebilir ve hastalanarak solabilir. Peki çiçek böceklenmesi neden olur ve nasıl engellenir? Cicek.com’daki bu yazımızda, çiçek böceklenirse ne yapılır sorusunun cevabını bulacaksınız!

Yakın Planda Saksıda Çiçek

Aslında her çiçeğin toprağında gözle görülemeyecek kadar minik canlılar yaşar. Bu canlılar arasında böcekler de yer alır. Her böcek zararlı olmamakla birlikte, birçok böceğin toprağın dengesini bulması için yararlı olduğu da bilinmektedir. Ancak yine de çiçek toprağının böceklenmesi, istenmeyen ve fark edildiğinde önüne geçilmesi gereken bir durumdur.

Bu yazımızda böceklenen çiçeklerinizin yeniden hayat bulması için ve daha sonra gerçekleşebilecek böceklenmelerin önüne geçmek için yapabileceğiniz pratik yöntemleri bulabilirsiniz. Böceklenen çiçeklere ne yapılır merak ediyorsanız, yazımızı okumaya başlayabilirsiniz!

Çiçek Böceklenmesi Neden Oluşur?

Pembe Çiçekler

Sulama Hatası: En bilinen ve yaygın böceklenme nedeni ise sulama hataları gelir. Sulamanın çok fazla yapılması, bitkinin köklerinin çürümesine ve çürüyen bölgelerde böceklerin, kurtların üremesine neden olur. Kökte başlayan bu sorun daha sonra gövdeyi ve yaprakları etkileyecek boyuta ulaşır. Bunu önlemek için sulama miktarını azaltmalı ve saksı altındaki tabakta biriken suyu sulama yaptıktan bir süre sonra mutlaka boşaltmalısınız. 

Gübre: Bitkilere gübre vermek aslında oldukça faydalıdır. Gübrelerin içinde bulunan organik besinler ve yararlı bakteriler, bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar. Ancak bazen gübrelerin içinde bulunan böcekler ve kurtlar, toprağa karıştığında büyümeye ve bitkiye zarar vermeye devam eder. Bu nedenle gübrenin temiz olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Sıcaklık: Bitkinin maruz kaldığı sıcaklığın düşük ya da yüksek olması, böceklenme riskini artırır. Çünkü olması gerekenden daha sıcak hava şartlarında çiçekler hastalanır ve çürümeye başlar. Bu çürüme, beraberinde böceklenmeyi de getirir. Aynı şekilde soğuk havalarda da çiçekler çürüdükleri için toprağında böceklenme başlar. 

Bulaş: Çiçekler de tıpkı diğer canlılar gibi bulaş yoluyla hastalanabilirler. Bu nedenle böceklenmeye başlayan bir bitkiniz varsa, mutlaka yakınındaki diğer bitkileri kontrol etmeniz gerekir. Sulama sıklığını ve miktarını doğru yapmış olsanız da, uygun sıcaklıkta konumlandırılsa da, yakınındaki bir çiçekte meydana gelen hastalık nedeniyle çiçeğiniz hastalanabilir.

Çiçek Böceklenmesi Nasıl Geçer?

Bakım Yapılan Çiçek

Aspirinli Su: Çiçek böceklenmesi için en pratik ve ilk akla gelen yöntemlerden biri aspirinli sudur. Birkaç adet aspirini, bir miktar su ile karıştırarak aspirinlerin içinde erimesini beklemelisiniz. Hazırladığınız bu karışımı çiçeğinizin toprağına dökebilirsiniz. Bu karışım hem toprağın içindeki böcekleri uzaklaştırır hem de bitkinizi besler.

Sirke: Hemen her evde bulunan sirke, iyi bir böcek kovucudur. Özellikle yaprak biti gibi böceklenmelerin önüne kolaylıkla geçer. Sirke kullanarak yapılan en etkili karışım; elma sirkesi, ayçiçek yağı ve toz biberdir. Sprey başlığına sahip bir şişeye bu karışımı ekleyin ve uzak bir mesafeden bitkinin yapraklarına püskürtebilirsiniz.

Domates: Domates de yine evlerde bulunan doğal bir böcek kovucu üründür. Yapmanız gerekenler ise oldukça basit. İnce ince soyduğunuz domates yapraklarını bir miktar suyun içine atıp 1 gün süreyle bekletmeniz gerekir. Bir sonraki gün aynı miktarda su ekleyerek domates suyunu seyreltin ve bu su karışımını toprağa dökebilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsak hem insan sağlığı hem de bitki sağlığı açısından oldukça etkili bir üründür. Sarımsak ile çiçek böceklenmesinin önüne geçmek mümkün! Birkaç tane sarımsağı soyarak bitkinin toprağına ekleyebilirsiniz. Eğer toprakta beyaz sinekler ya da kırmızı örümcekler varsa, sarımsağı farklı şekilde kullanabilirsiniz. Bunun için 1 diş sarımsağı ezmeniz ve 1 çay bardağı ayçiçek yağı ve çok az miktarda toz kırmızı biber ile karıştırmalısınız. Bu karışıma 1 su bardağı su ekleyip 1 gün beklettikten sonra sprey şişe yardımı ile bitkinin her yerine uygulamanız gerekir.

Çiçek Böceklenmesi İçin Püf Noktalar

  • Eğer böceklenmiş ve sineklenmiş bir bitkiniz varsa, bu bitkiyi diğerlerinden ayırmanızı tavsiye ederiz.
  • Çiçek böceklenmesi nasıl önlenir sorusunun bir diğer cevabı toprak değişimidir. Ancak sık sık toprak değiştirmek bitkiye zarar verir. 
  • Bitkinizde çok fazla böceklenme varsa, bitkiyi topraktan ayırarak kökünü kontrol etmelisiniz. Eğer böcekler bitki köklerinde bulunmuyorsa, köklere gelmesini önlemek için toprak değişimi yapabilirsiniz.
  • Böceklenme fazla ise ilaçlama yapmanızı öneririz. Ancak ilaçlamayı iç mekanlarda değil, balkon ya da bahçe gibi dış mekanlarda yapmanızı tavsiye ederiz.

Sizin için hazırladığımız bu yazımızda, çiçek böceklenmesine ne iyi gelir sorusuna cevap verdik! Çiçek böceklenmesi nasıl geçer, çiçek böceklenmesi için ne yapılır sorularının cevabı da, yazımızda sizi bekliyor!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu