Çiçek Bakımı

Melisa Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Yaşam alanlarını süsleyen, kokusuyla baş döndüren melisa çiçeğinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için saksı değişimi oldukça önemli! Cicek.com’daki bu yazımızda, melisa çiçeği saksı değişimi hakkında merak ettiğiniz her şeyi bulacaksınız!

Yakın Planda Melisa Çiçeği

Melisa çiçeğini gören herkes, hayranlığını gizleyemiyor. Bu güzel çiçeğin benzersiz kokusunu herkese duyurması ve çiçekleri ile yaşam alanlarınızı zenginleştirmesi için bakımının da iyi yapılması gerekiyor. Melisa çiçeği saksı değişimi de, bu bakım aşamalarının en önemlilerinden biri. Çok yıllık bir bitki olan melisa çiçeğinin kökleri büyüdüğünde, saksısının mutlaka değişmesi gerekir. Çünkü kökleri rahat hareket etmeli ve büyümelidir.

Cicek.com’daki bu yazımızda; melisa çiçeği saksı değişimi için aradığınız tüm bilgileri bulacaksınız! Saksı değişim aşamaları, saksı değişim zamanı, toprak ve saksı seçimi gibi bilgilerin yanı sıra bazı püf noktalar da sizi bekliyor! Hazırsanız, bu güzel çiçeğin saksısı nasıl değiştirilir birlikte öğrenelim!

Adım Adım Saksı Değişimi

Her bitkide olduğu gibi melisa çiçeği saksı değişimi de, belli adımların gerçekleştirilmesi ile tamamlanır. Aşağıdaki adımları doğru bir sırayla uygulayarak ve dikkatli bir şekilde davranarak, melisa çiçeğinin saksısını sağlıklı bir şekilde değiştirebilirsiniz.

  • İlk olarak melisa çiçeğini mevcut saksısından çıkarmalısınız. Ancak bunu yaparken melisa çiçeğinin oldukça zarif ve narin bir yapısı olduğunu unutmamalısınız.
  • Bir elinizle melisa çiçeğinin gövdesini tutarken, diğer elinizle saksıyı tutmalısınız. Sonrasında hızlı ve dikkatli bir şekilde saksıyı ters çevirmelisiniz. Böylece melisa çiçeğinin saksıdan kolay bir şekilde çıkmasını sağlayabilirsiniz.
  • Saksıdan çıkardığınızda, melisa çiçeğinin köklerindeki toprakları temizlemelisiniz. Çünkü bitkiyi yeni saksıya taşıdığınızda, eski toprakta yer alan böcekleri ya da hastalıkları da taşıma ihtimaliniz yüksektir.
  • Topraklarını temizledikten sonra köklerini kontrol ederek herhangi bir çürüme ya da karışıklık varsa dikkatli bir şekilde budama yapabilirsiniz.
  • Yeni saksının 3’te 1’ini toprakla doldurduktan sonra köklerini temizlediğiniz melisa çiçeğini saksının tam ortasına yerleştirebilirsiniz. Melisa çiçeğinin toprak içindeki derinliğinin, eski saksısındaki derinlik ile aynı olması oldukça önemlidir.
  • Bir elinizle melisa çiçeğini tutarak, diğer elinizle saksının boşta kalan kısımlarını toprakla doldurabilirsiniz.
  • Tüm saksıyı doldurduktan sonra, toprağın yüzeyini elinizle hafifçe bastırarak düzleştirebilirsiniz.
  • Toprak yeteri kadar nemli değilse, hafifçe sulama yapabilirsiniz. Bu, bitkinin köklerinin yeni toprağa adapte olmasını da kolaylaştıracaktır.
Melisa Çiçeği Saksı Değişimi

Melisa Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Melisa çiçeği genel olarak toprak seçmese de, marketten alınan hazır toprak karışımları bu bitkinin gelişimi için yeterli olmaz. Toprağının organik madde açısından zengin olması gerekir. Bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için toprağının mutlaka humuslu olması gerekir. Bu nedenle humus açısından zengin olan toprakları tercih edebilir ya da hazır toprak karışımlarına kompost ve gübre ekleyerek humuslu bir toprak elde edebilirsiniz. Melisa çiçeği fazla suyu sevmez. Bu nedenle toprağının kumlu yani geçirgen olması da oldukça önemlidir. Melisa çiçeğinin toprağı nemli değil, kuru olmalıdır. Bunun için süzek toprak tercih etmenizde fayda var. Melisa çiçeğine uygun bir toprak elde ettiğinizde, saksı değişimi sürecini de sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Melisa çiçeğinin kökleri, sürekli büyüme eğilimindedir. Ve köklerinin saksıya değmemesi oldukça önemlidir. Çünkü bu durum, gelişimini yavaşlatır. Bu nedenle yeni saksısının, mevcut saksıdan en az 1 numara büyük olması gerekir. Böylece kökleri daha rahat gelişecektir.
  • Melisa çiçeği, nemli topraktan hoşlanmaz. Bu nedenle toprağındaki fazla suyu atabileceği bir saksıya sahip olması gerekir. Melisa çiçeğinin yeni saksısında da mutlaka drenaj delikleri olmalıdır. Fazla su, bu deliklerden süzülür. Aynı zamanda saksı tabağı kullanmanız da oldukça önemlidir. Çünkü atılan suyun birikmesi ve sonrasında kontrollü bir şekilde boşaltılması işinizi kolaylaştırır. 
  • Bu güzel çiçek için çok büyük ya da çok derin bir saksı seçmeniz gerekmez. Bir önceki saksı ile aynı derinliğe sahip olan bir saksı tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Böylece bitkinin yeni saksıya adapte olması ve köklerinin güneş ışınlarından faydalanması kolaylaşır.
Boş Melisa Çiçeği Saksıları

Melisa Çiçeği Saksı Değişiminin Püf Noktaları

  • Melisa çiçeği, suda da yetişebilir. Eğer melisa çiçeğini vazoda yetiştiriyorsanız, suyunu temiz tutmanız yeterli olacaktır. Haftada 1 olacak şekilde su değişimi yapmanızı tavsiye ederiz.
  • Saksı değişimini gerçekleştirdikten sonra melisa çiçeğinin günde en az 4 saat güneş ışığı almasına dikkat etmeniz gerekir. Böylece bitki daha hızlı adapte olur ve gelişim gösterir.
  • Melisa çiçeğinin saksısını değiştirdikten sonra yeni saksısında bir destek alması gerekebilir. Böyle bir durumda temiz bir ahşap çubuğu saksıya saplayarak bitkinin bu çubuğa yaslanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Eğer bulunduğunuz bölgede karasal iklim koşulları varsa, büyük saksı kullanımından kaçınmanızı tavsiye ederiz.

Kokusuyla ve görünümüyle herkesin beğenisini kazanan melisa çiçeğinin saksı değişimini gerçekleştirmek işte bu kadar kolay! 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu